Vaříme s SDH Metylovice – díl 53. (Václav Pavlica)

17 Zář

Dnešní recept pro Vás vybrala mladá naděje SDH Metylovice, Vašek Pavlica. Podle mne je to v Česku nejoblíbenější recept, zároveň taky hodně složitý. A ve Vaškovém provedení hlavně MOC VZÁCNÝ! Kdo dočte až do konce, pochopí.

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

Suroviny:
60 dkg čisté svíčkové
5 dkg slaniny
10 dkg tuku
cibule
25 dkg kořenové zeleniny
sůl
10 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
špetka zázvuru
kousek bobkového listu i tymiánu
čtvrt až půl litru kyselé smetany
2 až 3 lžíce mouky
ocet – lépe citrónová šťáva

Postup:
Maso zbavíme šlach a blan (které dáme vařit do polévky) protáhneme po vlákně klínky slaniny, rozpálíme tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opečeme. Vyjmeme je a v tuku osmažíme do červena mrkev, celer a petržel, nakrájené na kolečka. Dáváme-li v zimě zeleninu sušenou, buď ji předem namočíme a pak vodou z ní pečeni podléváme, nebo ji dáváme do tuku suchou a pamatujeme, že hnědne hned, jakmile ji tam hodíme. K osmažené zelenině vrátíme maso, osolíme je, přidáme cibuli, všechno koření a maso dusíme 1 hodinu i déle, až začne měknout. Podléváme je vodou nebo polévkou a ke konci necháme šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu. Pak znovu podlijeme. Maso vložíme do trouby a dopečeme je. Přitom je poléváme šťávou, aby neoschlo. Můžeme je ovšem dodělat i na plotně. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme přes vlákno na plátky 1,5 až 2 cm silné. Šťávu se zeleninou prolisujeme cedníkem nebo umixujeme, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku, a přikyselíme octem nebo citrónem podle chuti. Nakrájené maso vrátíme do omáčky a necháme ještě přejít varem. Omáčku zlepšíme, zvlášť není-li smetana valná, přimícháním kousku čerstvého másla nebo na kostičky nakrájené slaniny, kterou necháme na ohni zeskelnatět. Pro barvu i chuť omáčky můžeme na slanině zkaramelizovat lžičku cukru, zalít vařící vodou, povařit a přilít do omáčky. Děláme-li svíčkovou i k večeři a sníme-li při obědě mnoho omáčky a nemáme už smetanu, kterou bychom omáčku nastavili, usmažíme ze 4 dkg rozpáleného tuku a 2 lžic mouky zahnědlou jíšku, rozředíme ji, dobře povaříme a přilijeme do omáčky. Pro změnu chuti v ní můžeme rozvařit lžíci nějaké kyselé zavařeniny. Její příchuť zahladí jíškovou chuť omáčky.

Jako svíčkovou připravíme i dobře odleželé maso z kýty (velmi dobré i z vepřové), zvláště křehkou květovou špičku, nebo maso z nízkého roštěnce. Svíčková je ovšem nejjemnější.

K svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík, ale i knedlíky jemné. Hodí se i různé bramborové šišky či krokety a též slaný pečený závin.

Kdo z Vašeho mládežnického týmu je největší jedlík?
Asi já.

Co Ti na soutěžích nejvíce chutná?
Párek v rohlíku.

Jaké je Tvé nejoblíbenější jídlo a pití?
Svíčková od babičky a Kofola.

Co absolutně nesníš a co nevypiješ?
Děravý hrnec.

Ochutnal jsi už nějaký recept z našich stránek?
Ne.

Sleduješ v televizi pořady o vaření?
Někdy.

Jak Vám vaří ve škole?
Nevím, protože nechodím do jídelny.

Jak se Ti líbí Netradiční soutěž?
Je to zajímavé, když neběžíš v dresu.

Koho bys doporučil, aby dal recept na náš web?
Ať to udělá kdo chce. Mě je to jedno.

Tvůj recept je moc vzácný. Vysvětlíš našim čtenářům proč?
Protože je z babiččiné první kuchařky z roku 1968.

Díky za rozhovor.