23. 5. Malenovice

26 Kvě

Malenovice, 23.5.2015 – Druhou naší sobotní soutěží bylo první kolo Moravskoslezské ligy v Malenovicích.

Letošní MSL má zatím 44 účastníků (o jednoho míň než vloni). Do mužské kategorie se nepřihlásili Dolní Lhota, Mistřovice (přestup do Gorolského poháru) a prchalovské áčko (přestup do Extraligy), ale nahradili je Dolní Lutyně, Tošovice a Turčianske Teplice. Ve veteránské kategorii chybí Studénka, nováčky jsou Prchalov a Oprechtice B. Největší změnou prošla kategorie žen. Bartovice B jsou nově Svinov, chybí Albrechtice, Marklovice, Mistřovice (přestup do Gorolského poháru) a Nová Ves, zcela novým týmem jsou Turčianske Teplice (dříve Tekovsko-Hontianská hasičská liga) a po dvouleté pauze se vrací Petřvaldík.
Podstatnou změnou letošního ligového ročníku je odpočet bodů za půjčené závodníky u ligových týmů. Dříve jsme vídali dlouhodobě šestičlenné týmy, sehnat závodníky a případně i náhradníky nešlo. Nyní už vše jde a stačilo k tomu jedno hlasování. Jak prosté. U 44 ligových družstev byl na prvním kole půjčený jediný závodník.
Startovní číslo 1 mají malenovičtí veteráni. Vloni byli na své soutěži šestí a letos toto umístění časem 17,823 s zopakovali. Prchalov má v mužské ligové kategorii pouze své béčko. Mohlo se zdát, že v případě účasti jejich dvou týmů v soutěži bude označení A/B jen formální, ale zdá se, že za Prchalov B skutečně nastupuje sestava, která vloni získala bronzové medaile (samozřejmě včetně proudařské dvojice, kterou vloni sdíleli s áčkem). Čas 14,174 s by v posledních třech letech na vítězství nestačil, ale na to jaká je zima a trať měkká, vůbec není špatný. Ženy Staré Vsi obhajující ligový titul doznaly dvou změn na zadních pozicích vynucených „rodičovskou dovolenou“. Na stroji mají pětinásobnou nejlepší rozdělovačku MSL z let 2004-2009 Markétu Janoškovou a na nalívce Petru Millovou. Zacvakání rozdělovačky trochu pozdrželo vodu ze stroje a rezervy byly i na shozech – 18,426 s. Další na řadě je Lubno se čtyřmi bystřany v sestavě. Výrazný prostřik na pravém proudu dává čas 16,040 s. Malenovičtí muži vyhráli domácí soutěž v roce 2008, ale tentokrát oba proudaři prostříkávají až na 17,047 s. Šestku mají prchalovští veteráni s dvojicí Martin Čibera a Tomáš Pělucha na proudech a z Vlčovic půjčeným Radkem Zátopkem na rozdělovači. O první veteránské čtrnáctce letos na lize se asi nedá říct „jestli?“, ale spíš „kdy?“. Martin Čibera má levý terč dole za 14,952 s, Bufy však prostříkává na 15,983 s. Větřkovický pravý proudař dal na základně proudnici přes zub a s tímhle hendikepem pak terč nesrazil. I mošnovský Radek Polášek lehce prostříkl na 15,434 s, ale vzhledem k tomu, že Mošnov už čtyřikrát začínal ligovou sezónu neplatným pokusem, je tohle jistě přijatelný výsledek. Muži Staré Vsi mají v sestavě mladého košaře. Klobouk dolů, ale nepochybuji o tom, že k podobným rozhodnutím vede i tříbodová motivace. Levý proudař zacvakal, u terče jej tlak překlopil a byl z toho neplatný pokus. První desítku uzavírá první neligový tým – Prchalov A. Z béčka má Filipa Pustějovského, kterého na pravém proudu doplňuje Tomáš Pělucha. V podstatě shodné prostřiky na obou terčích znamenají čas 14,877 s. Podvysoká v posledních dvou letech brala v na úvodním kole v Malenovicích druhé místo. Nyní je to však po chybě na koši neplatný pokus.
Startovní číslo 12 mají naši muži. Oproti dopoledni se změnil strojník, když Aldu nahradil Radek. Bohužel průběh byl velmi podobný. Radek zacvakal spojku a vytrhl Liborovi část kotouče, pozdní pak byla i voda a čas 16,631 s je vcelku zklamáním.
Oprechtice B jsou spolu s Prchalovem letos nejspíš hlavním favoritem veteránské kategorie. Béčkař sice neskutečně uklouzl u základny, což celý útok trochu zbrzdilo, ale i tak jsou oba terče dole za 15,376 s. Veteránský rekord 15,262 s sice odolal, přesto to stačí na pohodlné vedení. Těsně před Starou Ves se do čela ženské kategorie dostává Svinov – 18,397 s. Muži Tošovic byli předloni účastníky Novojičínské ligy, letos jsou nováčky MSL. Je však špatně nabráno a čas 21,642 s na úvod na body stačit nebude. Tři bronzové medaile z posledních třech ročníků MSL mají veteráni Staré Vsi. Do jejich čtvrtého vstupují časem 16,177 s.
Sedmnácté jdou na start naše ženy A. Průběh útoku je podle plánu, Bára shazuje levý terč za 17,337 s, Denča bohužel prostříkává na výsledných 20,746 s.
Svinovským mužům by vloni v Malenovicích čas 15,174 s nestačil ani na první desítku, letos jsou průběžně třetí. Oprechtické ženy mají oproti předcházející soutěži na Nové Vsi na pravém proudu Verču Krejčí. S vodou se nečeká a výsledkem je 16,515 s – vylepšení vlastního traťového rekordu. Oprechtické ženy drží traťový rekord na 9 letošních ligových kolech. Muži Petřvaldíku obhajují stříbrné medaile. Musí se však obejít bez Lukáše Frýdla a zraněných Michala Svobody a Richarda Sýkory. I tak je čas 14,596 s řadí na druhou příčku.
Třetí startovní desítku otevírá naše ženské béčko. Janu na pravém proudu doplňuje Johana Palowská, s áčkem sdílí jen Marťu Uhrovou na béčkách. S menším prostřikem je z toho čas 19,370 s.
Svinovští veteráni jsou loňští stříbrní medailisté a držitelé ligového rekordu. Letos jim do veteránského věku navíc dorostl Radim Zdražila a čas 15,590 s jim na úvod vynáší druhou pozici. Oprechtičtí muži před letošní sezónou vydatně přeházeli sestavu. David Malucha první vodou netrefil terč a je z toho 15,908 s. Petřvaldík má letos rovnou dvě ženská družstva. Jejich mladší áčko na svém prvním ligovém kole dosahuje času 25,712 s. Kozmická levá proudařka zaklekla před koberci a se zalomenou hadicí terč nesrazila. Neplatný pokus si připsaly i ženy Nové Vsi – levá proudnice byla zapojená na zub. Do třetice neplatný pokus – muže Děhylova zastavil uzel na pravém proudu. Petřvaldickému ženskému béčku zacvakala béčkařka a při zpomalení nalívky ztratily vodu. Útok je dokončen v čase 38,981 s. Další neplatný pokus mají za nezapojenou levou proudnici muži Nové Vsi. Oprechtické veteránské áčko si v Malenovicích v posledních třech letech zapisovalo neplatné pokusy. Nyní je z toho čas 19,100 s, který však na body nad rámec účasti stačit nebude.
Pravý proudař vrbického áčka byl trochu zkrácen rozhozením hadic u rozdělovače a prostříkl na 15,334 s. Zauzlovaná hadice na pravém proudu brzdí muže Kozmic – 17,122 s. Zamotanou hadici má i Horní Suchá, ale místo času 16,937 s si za odpadnutý koš zapisují neplatný pokus. U vrbického béčka je těch chyb na spojkách víc, takže i tento pokus je neplatný. Košatka má zcela nový tým, v podstatě jejich dřívější béčko. Rozdělovač zacvakal na základně a je z toho čas 18,942 s. Ale i tohle nakonec stačí na 6 ligových bodů. Horší čas naposled bodoval v Bartovicích v roce 2010. Bartovický pravý proudař uklouzl a sedl si u základny, přesto jdou časem 16,441 s bezprostředně před nás.
Pátou startovní desítku otevírají veteráni Vlčovic. Rozdělovač levému proudaři přišlápl hadici a vytrhl kotouč a z velké dálky je sraženo za 17,753 s. Vrbičtí veteráni končí už na základně, když na rozdělovači není zapojená jediná koncovka. Ženy Turčianských Teplic jsme už párkrát na našich ligových kolech viděli. Teď po jejich vstupu do MSL je budeme vídat častěji. Voda je bez riskování a výsledkem je 17,213 s. Levá proudařka i se dvěma spojkami na základně dokonce 16,874 s. Ligovými nováčky jsou i muži Dolní Lutyně. Pro mě docela neznámý tým a to už je co říct 🙂 Jejich premiéra však skončila nenašroubovaným košem. Bartovickým ženám zaváhání na koši nedožene ani síla stroje a je z toho 19,239 s.
Startovní číslo 47 pak mají naši pětatřicátníci. Tak pozdní start není taktikou, spíš časovými možnostmi závodníků. Rozšíření loňské sestavy se zatím nekoná, jen tentokrát Luďu na rozdělovači nahradil Radek. Bohužel při jejich pokusu nepříjemně prší a také Kovalík pokračuje v řadě chyb košařů. Útok je dokončen za 17,825 s, což by na body nestačilo, ale pokus je označen jako neplatný. Nutno uznat, že Kovalík šrouboval koš v kádi (sací koš nemusí být našroubován před ponořením do nádrže – pravidla MSL). Jestli jej šrouboval i po shození terčů, to je těžko soudit. Každopádně dle pravidel MSL musí být koš ihned po dokončení pokusu nebo na pokyn rozhodčího vytažen z kádě a musí být našroubován na savici. Na pokyn rozhodčího byla savice vytažena z kádě, koš byl našroubován, přesto N (údajně za šroubování koše v kádi po shození terčů). Jak jsem již zmiňoval, o body nešlo, ovšem tragická neznalost pravidel v případě hlavního rozhodčího je opravdu překvapující. I když překvapující by asi byla, kdyby se jednalo o první případ. Ale především pořadatelé jsou odpovědni za to, kým si nechají kazit svou soutěž.
Proskovický pravý proudař byl poměrně daleko od terče a srazil jej až v čase 20,278 s. Povedený vstup do ligy měli v případě Turčianských Teplic i jejich muži. Čas 15,265 s přináší 18 bodů. Chybu na koši vidíme i u mužů Marklovic a také oni si rychle zapisují neplatný pokus. Veteránskou kategorii uzavírají Bartovice. Vzadu to však příliš neklaplo s vodou a s prostřikem na pravém terči 18,360 s stačí jen na body za účast. Pravý proudař Karviné-Louk vydatně omyl terč, přesto je z toho 12 bodů za 16,255 s. Šestapadesátým a posledním družstvem soutěže jsou muži Kozlovic. Vzadu je to s klepnutím o hranu kádě poněkud neučesané, vepředu po čekání vydatný prostřik. Ale výsledek je asi o dva body lepší, než by kozlovjané za čas 18,156 s čekali.
Úvodní ligové kolo nám příliš radosti nepřineslo. Ale i u jiných družstev jsme viděli spoustu chyb, kterých nejspíš bude v průběhu sezóny ubývat. Co bychom však jen marně očekávali je 8 půjčených závodníků (včetně neligových družstev) v celé soutěži. V sobotu nás ještě večer čekala noční soutěž v Kozlovicích, Moravskoslezská liga pokračuje až za tři týdny na Lubně.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov B (NJ) – 13,992 – 14,174 – 14,174 – 25
2. Petřvaldík (NJ) – 14,596 – 14,297 – 14,596 – 22
3. Prchalov A (NJ) – 14,876 – 14,877 – 14,877 – —
4. Svinov (OV) – 14,622 – 15,174 – 15,174 – 20
5. Hukovice (NJ) – 14,948 – 15,193 – 15,193 – —
6. Turčianske Teplice (SK) – 14,685 – 15,265 – 15,265 – 18
7. Vrbice A (KI) – 14,282 – 15,334 – 15,334 – 16
8. Mošnov (NJ) – 14,916 – 15,434 – 15,434 – 15
9. Stachovice (NJ) – 15,478 – 15,370 – 15,478 – —
10. Oprechtice – 15,090 – 15,908 – 15,908 – 14
11. Nýdek – 15,863 – 15,955 – 15,955 – —
12. Lubno – 15,150 – 16,040 – 16,040 – 13
13. Karviná-Louky (KI) – 15,081 – 16,255 – 16,255 – 12
14. Bartovice (OV) – 16,441 – 15,911 – 16,441 – 11
15. Metylovice – 16,384 – 16,631 – 16,631 – 10
16. Malenovice – 16,696 – 17,047 – 17,047 – 9
17. Kozmice (OP) – 15,545 – 17,122 – 17,122 – 8
18. Vyšní Lhoty – 16,354 – 17,174 – 17,174 – —
19. Kozlovice – 16,326 – 18,156 – 18,156 – 7
20. Košatka (OV) – 18,942 – 18,515 – 18,942 – 6
21. Proskovice (OV) – 15,971 – 20,278 – 20,278 – 5
22. Tošovice (NJ) – 21,642 – 20,192 – 21,642 – 5
23. Větřkovice (OP) – 15,026 – N – neplatný pokus – 5
24. Stará Ves (OV) – N – 15,562 – neplatný pokus – 5
25. Podvysoká (SK) – N – N – neplatný pokus – 5
26. Děhylov (OP) – 15,045 – N – neplatný pokus – 5
27. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – 5
28. Horní Suchá (KI) – 16,785 – 16,937 – neplatný pokus – 5
29. Vrbice B (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
30. Dolní Lutyně (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
31. Marklovice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,515 – 16,294 – 16,515 – 15
2. Turčianske Teplice (SK) – 16,874 – 17,213 – 17,213 – 12
3. Svinov (OV) – 18,219 – 18,397 – 18,397 – 10
4. Stará Ves (OV) – 18,376 – 18,426 – 18,426 – 8
5. Bartovice (OV) – 19,207 – 19,239 – 19,239 – 7
6. Metylovice B – 18,652 – 19,370 – 19,370 – —
7. Petřvald (NJ) – 19,966 – 19,815 – 19,966 – —
8. Metylovice A – 17,337 – 20,746 – 20,746 – 6
9. Marpus (OV) – 23,109 – 23,416 – 23,416 – —
10. Petřvaldík A (NJ) – 21,894 – 25,712 – 25,712 – 5
11. Petřvaldík B (NJ) – 34,705 – 38,981 – 38,981 – —
12. Nýdek – 29,367 – 29,561 – neplatný pokus – —
13. Kozmice (OP) – N – 17,772 – neplatný pokus – 5
14. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice B – 15,376 – 14,989 – 15,376 – 15
2. Svinov (OV) – 14,994 – 15,590 – 15,590 – 12
3. Prchalov (NJ) – 14,952 – 15,983 – 15,983 – 7
4. Stará Ves (OV) – 15,761 – 16,177 – 16,177 – 8
5. Vlčovice (NJ) – 17,753 – 15,831 – 17,753 – 7
6. Malenovice – 17,823 – 16,733 – 17,823 – 6
7. Bartovice (OV) – 17,304 – 18,360 – 18,360 – 5
8. Oprechtice A – 19,100 – 17,109 – 19,100 – 5
9. Metylovice – 17,825 – 17,759 – neplatný pokus – 5
10. Vrbice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
11. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – —

Soupiska:
post – muži – ženy A – ženy B – nad 35 let

koš – Aleš Vyvial – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Markéta Bílková – Martina Orihelová – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Jana Kolibová – Lenka Zátopková – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Martina Uhrová – Martina Uhrová – Jiří Ryška
rozdělovač – Jan Šigut – Adéla Štandlová – Denisa Izvorská – Radomír Rusina
levý proud – Michal Bílek – Barbora Šigutová – Jana Máchová – Radim Tomášek
pravý proud – Libor Rusina – Denisa Ryšková – Johana Palowská – Vladimír Konvička

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 25
2. Petřvaldík – 22
3. Svinov – 20
4. Turčianske Teplice – 18
5. Vrbice A – 16
6. Mošnov – 15
7. Oprechtice – 14
8. Lubno – 13
9. Karviná-Louky – 12
10. Bartovice – 11
11. Metylovice – 10
12. Malenovice – 9
13. Kozmice – 8
14. Kozlovice – 7
15. Košatka – 6
16. Proskovice – 5
17. Tošovice – 5
18. Větřkovice – 5
18. Stará Ves – 5
18. Podvysoká – 5
18. Děhylov – 5
18. Nová Ves – 5
18. Horní Suchá – 5
18. Vrbice B – 5
18. Dolní Lutyně – 5
18. Marklovice – 5

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice – 15
2. Turčianske Teplice – 12
3. Svinov – 10
4. Stará Ves – 8
5. Bartovice – 7
6. Metylovice – 6
7. Petřvaldík – 5
8. Kozmice – 5

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice B – 15
2. Svinov – 12
3. Stará Ves – 8
4. Prchalov – 7
5. Vlčovice – 7
6. Malenovice – 6
7. Bartovice – 5
8. Oprechtice A – 5
9. Metylovice – 5
9. Vrbice – 5

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

6 odpovědí na “23. 5. Malenovice

  1. Jenom malá poznámka k tomu koši. Ondru bych z neznalosti pravidel nějak neobviňoval. Stál nad kádí téměř celou dobu, co jsem se snažil koš pod vodou našroubovat a určitě měl větší přehled o tom, zda byl našroubován až po shození terčů, než já. V tu chvíli jsem byl totiž na sebe strašně nasr.tý a ani jsem neměl čas sledovat terče. Prostě jsem to podělal…

  2. Viděl jsem tam tým, kdy vytáhli savici a koš tam byl pěkně šejdrem. Pokus uznán…. protože tam držel. 😀

  3. Pokud je koš na savici a drží,ať našroubován nebo seklý přes závity,tak drží a pokus platí,jiné pravidlo není.A pokud po zastavení časomíry tam košař pod vodou něco tvoří,tak je to myslím jasné.No škoda že to není na kameře!A rozhodčímu Ondrovi 100% věřím,a vím že nikomu nenadržuje a nikomu neškodí!A už nebrečme pořád nad něčím,stejně je to k ničemu,pokud nebudou videozáznamy.Dobře to všici víte.Těch družstev,co se cítí,že sou nějak poškození je spousty.Můj nápad je,hlavní rozhodčí a rozhodčí na základně,by měl být jeden člověk,já bych byl pro Ondru !A myslím že každý sbor,co pořádá MSL, by našel 1000kč navíc,ať to má ůroveň.

  4. Na hodnocení výkonů rozdočích (nejen v Malenovicích) se asi neshodneme, ale nemám potřebu někoho přesvědčovat.
    Podstatnější než jednotný rozhodčí by byl jednotný startér, ale toho bychom asi hledali marně. Nehledě na to, že náklady na jednotného rozhodčího by byla jen dalším zatěžováním pořadatelů. Už v této chvíli se platí za pořadatelství ligy 1000,- Kč a ligové kolo si na sebe vydělá jen díky místním sponzorům.
    Hlavní rozhodčí by už z logiky pravidel a podávání protestů neměl být zároveň běžným rozhodčím na trati. Asi těžko bude posuzovat protest proti svému pochybení.

  5. Pokud budou dělat na svých souťeží rozhodčí pořadatelé,tak se ale potom nedivme,že spory budou!Toho si musíme být vědomi.Je to pořád dokola.A já myslel že hlavní důvod proč porádame MSL není o výdělku.Nejsme firmy ale sportovci,pokud se to tak dá říct.

  6. Samozřejmě, že se na pohárových soutěžích nevydělává. Ale bylo by smutné nutit pořadatele za spoustu práce do větších prodělků.
    Měli bychom si uvědomit, že kvalita rozhodčích je vizitkou pořadatelů tak jako trať, zázemí, organizace. Podle tohoto celku bychom pak měli volit nové pořadatele. Jsme odpovědní za to, jak naše soutěž vypadá, proto je těžké někomu nutit, aby tento dojem ovlivňoval cizí dosazený rozhodčí.

Komentáře nejsou povoleny.