20. 6. Oprechtice

22 Čvn

Oprechtice 20.6.2015 – O víkendu jsme hned třikrát zavítali do Oprechtic, zaplatili tam devětkrát startovné, odnesli si nejrůznější pocity…

Třetím kolem pokračovala v sobotu v Oprechticích Moravskoslezská liga v kategoriích mužů, žen a veteránů. My jsme vedle tří našich ligových družstev sestavili i mužské a ženské béčko. Traťové rekordy drží veteráni Svinova (15,702 s), ženy Oprechtic (16,928 s) a muži Prchalov A (13,517 s). Předcházejících třináct ročníků hned sedmkrát vyhráli prchalovští muži a čtyřikrát bartovické ženy.
Startovní číslo 1 mají oprechtičtí muži, kteří domácí soutěž vyhráli v roce 2011. Shozy obou terčů mají značné rezervy a čas 15,615 s asi příliš bodů nepřinese. Mošnov má v posledních třech letech v Oprechticích lehce sestupnou tendenci – 7., 8., 9. místo. Kuba Uher zacvakal na béčkách, Radek Polášek zaklel před kobercem a prostříkl na 14,946 s. Svinovští muži končí s nezapojenou spojkou na rozdělovači a neplatným pokusem. Bartovická levá proudařka zacvakala na základně, ale přes všechny problémy to ještě zvládla slušně a čas 19,312 s Bartovicím i na třetím kole přinese 7 ligových bodů. Muži Svinova a Petřvaldíku po dvou kolech okupovali pozice na bedně, ale jejich útoky skončily v Oprechticích stejně – i Petřvaldík má nezapojenou koncovku na rozdělovači a neplatný pokus. Oprechtické veteránské áčko má půjčeného Honyu na levém proudu, takže přijde o 3 body. Voda ale není ideální a podepisuje se to i na času 17,081 s.
Startovní číslo 7 mají naši pětatřicátníci. Na toto ligové kolo máme v sestavě Romana Vieje, který si na krátkou chvíli odskočil z Frenštátu, kde už absolvoval svůj pokus na tamním TFA. V loňském roce (a ještě 2011) jsme kategorii nad 35 let v Oprechticích vyhráli. Drobné rezervy by se při našem útoku jistě našly, ale 15,548 s je vylepšením traťového rekordu, tak s tímhle můžeme být spokojeni.
Roman bleskově mění kategorii a dres, protože další v pořadí jsou muži Lubna. Asi není zcela ideálně nabráno, ale proudaři také něco nechali na shozech, takže je z toho 15,184 s. Horní Suchá na prvních dvou kolech brala jen body za účast. Tentokrát by to s časem 14,912 s mělo být podstatně lepší. První startovní desítku uzavírají veteráni Svinova. Bezpochyby patří do širšího okruhu ligových favoritů, což potvrzují časem 15,177 s – vylepšují vlastní veteránský rekord MSL. Oprechtické ženy, stejně jako jejich muži, vyhrály domácí soutěž jen v roce 2011, zároveň to bylo jejich jediné domácí umístění „na bedně“. Verča Krejčí trochu nezvykle omyla terč a jejich výsledkem je 17,588 s.
Dvanáctku má naše ženské béčko. Chybí nám Jana Kolibová a Katka Pečinková, navíc je nemocná Marťa Orihelová, takže místo ní je na nalívce Lenka Pinkavová z Mistřovic. Vzadu to klaplo, Jožka má pravý terč dole za 17,745 s. Bohužel Jana si při zákleku sedla, zřejmě si zalomila hadici u proudnice a terč pak nesrazila. Sice je z toho neplatný pokus, ale to se stává, nebudeme truchlit.
Veteráni Vlčovic vyhráli tuhle soutěž v roce 2013 a letos to mají rozběhnuto na solidní patnáctku. Před shozením levého terče praskla hadice a pokus se bude opakovat. Napodruhé vydatně foukal vítr a útok již tak povedený nebyl. Výrazný prostřik napravo na 19,085 s zajišťuje jen body za účast. Bartovičtí muži by se shozem pravého terče aspirovali na vítězství, ale prostřik vlevo zastavuje časomíru na hodnotě 15,210 s. Větřkovice si na pravý proud půjčují petřvaldického Matěje Mynáře, takže přijdou o 3 body. Tohle je však risk, který by se pravděpodobně vyplatil, nebýt chyby na koši. Čas 15,837 s tak stačí jen na 4 ligové body.
Šestnácté jde na start naše ženské áčko. Vloni by ženy braly třetí místo. Pro poruchu stroje a překročení limitu na přípravu si však zapsaly jen N. Letos Bára nevzala ze základny kotouč, takže Lenka trochu čekala s vodou. Proudařky sice byly na kobercích, ale obě prostříkly a 20,046 s stačí jen na body za účast.
Svinovské ženy v Oprechticích vyhrály v posledních třech letech ještě pod názvem „Bartovice B“. A také nyní jdou časem 17,335 s do čela své kategorie. Děhylov po chybě rozdělovače také na třetím letošním kole si zapisuje 5 bodů za účast. Standa Šenkyřík při pokusu bartovických veteránů nestihl pořádně zakleknout a po ubrání na stroji zřejmě ztratili vodu. Takže ani tento pokus není dokončen.
Startovní číslo 20 má naše mužské áčko. Stibyho předpovědi počasí se sice nenaplnily, takže nám při útoku nepršelo, ale už se docela zvedal vítr. Valda Nytra si nás dobře vychutnal na startu, protože dvouteřinovou mezeru mezi „pozor“ a výstřelem jen tak nezažijeme. Pokud se někdo po pozoru hýbal, měl to být chybný start a ne takové odkládání výstřelu. Na další průběh to naštěstí nemělo vliv a po solidních shozech si zapisujeme 14,681 s a dokonce jsme průběžně první. Ženy Staré Vsi vyhrály v Oprechticích jen v letech 2003 a 2004. Po celou dobu útoku stroj přes nespojené savice přisával vzduch, k tomu se přidaly menší prostřiky a je z toho 18,859 s. Oprechtické veteránské béčko se na domácí soutěži stát prvním pokořitelem patnáctivteřinové hranice, ale s výrazným prostřikem nalevo si zapisuje jen čas 17,479 s.
Čtyřiadvacítku má naše mužské béčko. Přece jen se zpřísněním půjčování a určitou „únavou lidského materiálu“ budeme letos béčko vídat méně často, než nakolik jsme byli z posledních let zvyklí. Ještě při přípravě na základně zažíváme docela nervy, protože je nám hlavním rozhodčím vytýkáno, že béčko nemá nahlášeno půjčení Páje Šiguta (z áčka na béčkách). Snažím se vysvětlit, že neligové týmy nemusí. Musí, všichni! Dál náš rozhovor s Lukášem Vojkovským pokračuje tím, že v Malenovicích, ani na Lubně to po nás nikdo nechtěl. Nejsme Malenovice a Lubno! Co na to říct? Nechávám si pro sebe, že sice Malenovice a Lubno nejspíš ne, negramotní(-ný) pravděpodobně ano. Z pokynů pořadatelům – „Každé družstvo (člen MSL), je v případě zapůjčení člena z jiného závodního družstva (i neligového) na ligovém kole, povinno nahlásit tuto skutečnost u platby startovného (případně hlavnímu rozhodčímu).“ Béčko není člen MSL, nemá tedy co hlásit. Ale fičím tedy ke startovnému zapsat půjčení u našeho mužského i ženského béčka a poté se už jde na start. Všechno vypadá skvěle, nebýt jen Liborova prostřiku na 15,599 s. Radim má totiž levý terč dole za 14,266 s, čímž si nejen opět vylepšil osobní rekord, ale také se jednalo o historicky nejlepší shoz terče v podání našeho béčka (dosud Ruda ve Staré Vsi 2009 – 14,269 s).
Petřvaldické ženské áčko předvádí asi svůj letošní nejlepší výkon a časem 19,403 s dokonce bere první bod nad rámec účastí. Oba proudaři Staré Vsi A lehce cvakali na spojích a lehce prostříkli, ale po dvou neplatných pokusech si odnášejí první letošní body. Dolní Lutyně je v Oprechticích poprvé, ale povedenou premiéru neprožívají. Levý proudař nezapojil proudnici a je z toho neplatný pokus. Mistřovice od letoška přestoupily z MSL do Gorolského poháru a po dvou kolech jej v obou kategoriích vedou. V Oprechticích se mistřovičtí muži jen těsně nedostali pod patnáct vteřin – 15,003 s, jejich ženy si zapsaly neplatný pokus, ale na pravém terči atakovaly umístění na bedně – 17,574 s.
Svůj pokus pro prasknutí béčka opakuje i Košatka. Levý proudař však byl příliš daleko na to, aby svůj terč srazil. Kozlovičí proudaři si kolegiálně plácli u terčů, ale levá proudnice přitom byla nezapojená a pravá volně poletovala po zemi. Veteráni Staré Vsi se jen o pět tisícin řadí na naše pětatřicátníky – 15,553 s. Proskovičtí muži pořádně nenabrali vodu a čas 19,433 s je předurčuje k pěti bodům za účast. Marklovice si po dvou neplatných pokusech až na třetím ligovém kole zapisují platný čas – 16,113 s znamená ale právě 16., první nebodovanou, pozici. Kozmickým ženám se vcelku rozrůstá počet jejich proudařek. Pravá však měla zalomenou hadici. Levý proudař Karviné-Louk zaklekl o malou chvíli později, než by bylo potřeba, za zády se mu zkroutila hadice a prostříkl na 16,273 s.
Vrbice A využívá zaváhání Petřvaldíku a Svinova a v průběžném pořadí MSL se posouvá na třetí příčku, ale s prostřikem na levém proudu (14,726 s) asi příliš spokojeni nejsou. Nicméně my se stále držíme ve vedení. Ženám Albrechtic se v Oprechticích příliš nedaří a pouze vloni na Climart cupu se dostaly pod hranici 20 vteřin. Drobně chybují na koši, ale časem 18,230 s jsou aktuálně třetí. Veteráni Studénky se do ligy připojují až na druhém kole a kategorie nad 35 let je už jedenáctičlenná. Vloni právě v Oprechticích brali své jediné body na lize, letos však s prostřikem na levém terči časem 18,111 s tolik úspěšní nejsou. Neplatný pokus si vedle kozmických žen zapisují i jejich muži po chybě béčkaře na spojích. Petřvaldické ženské béčko by sice dohromady napočítalo 9 dětí, ale levý terč mají dole za 17,491 s. Špatný záklek napravo a zalomená hadice však znamená jen neplatný pokus. Vrbičtí veteráni skončili vloni v Oprechticích druzí, ale s vypadnutou proudnicí nalevo na svůj úspěch nenavazují. Mužům Nové Vsi nadmíru vyšly shozy a tak se časem 14,629 s dostávají těsně před nás a my po více než dvou hodinách opouštíme čelo mužské kategorie. Prchalov v sobotu dopoledne absolvoval 3. kolo Extraligy v Pšánkách (HK, 240 km), poté se vrátili do Oprechtic, kde setrvali i na večerní Climart cup a v neděli dopoledne je čekalo další extraligové kolo v Myštěvsi (HK, 272 km). Takže solidní výlet. Proto také startovalo jejich béčko v Oprechticích až jako sedmačtyřicáté. První terč byl sice dole pod čtrnáctivteřinovou hranicí, Tomáš Monsport však u terče uklouzl a z pozice na zádech prostříkl na 14,983 s. Malenovičtí veteráni se málem poprvé dostali pod 17 vteřin na lize, ale jen Saša Gola na pravém proudu. Nalevo to byl prostřik na 18,015 s a body za účast.
Vrbické béčko po několika chybách směřovalo k neplatnému pokusu, ale praskla jim hadice a budou opakovat. Napodruhé vidíme větší prostřik na levém terči, přesto čas 14,805 s nakonec stačí na 15 ligových bodů. Prchalovští veteráni po úvodu sezóny vyměnili rozdělovače a tentokrát už jsou kompletní. Časem 14,767 s jako první prolamují patnáctivteřinovou hranici ve veteránské kategorii a vylepšují svinovský rekord. Naši pětatřicátníci jsou třetí a celkově se posunuli na 5. pozici. Muži Malenovic bodovali na svém úvodním kole, dále zatím přidávají jen body za účast. V Oprechticích tomu je nejinak po prostřiku na pravém proudu – 16,331 s. Jak se příliš nedaří malenovickým mužům a veteránům, o to víc se vede jejich mladším a starším žákům, kteří jsou tři kola před koncem MSL mladých hasičů shodně na druhém místě. Jako pětapadesáté uzavírají ženskou kategorii Turčianske Teplice, které průběžně po dvou kolech vedou Moravskoslezskou ligu. Pravá proudařka sice zhruba vteřinu prostříkla, ale čas 17,727 s stačí na třetí příčku a vedení si udrží i po kole třetím. Prchalov A vyhrál v Oprechticích v letech 2003-2006, 2009, 2010 a 2014. Na pravém proudu mají veterána Bufyho a je z toho první třináctka dne – 13,963 s. Hned po nich se představuje Podvysoká. Napravo je lehce opožděná voda a nalevo prostřik, přesto dokončují za 14,027 s. Sice průběžná druhá pozice, ale 25 ligových bodů. Proudaři Turčianskych Teplic to poněkud zazdili při záklecích, přesto 15,278 s stačí alespoň na 9 ligových bodů. Posledním ligovým účastníkem na startu jsou muži Tošovic. Ligový nováček je v Oprechticích poprvé, na předcházejících dvou kolech nebodoval, přesto tentokrát dokázal překvapit časem 14,527 s, za který si odnáší dvaadvacet bodů do tabulky MSL.
Po třetím ligovém kole se naši muži posunuli už na 7. místo v průběžném hodnocení MSL, výš jsme byli naposled v sezóně 2012. Ženy naopak klesly na 5. příčku a stejně tak pátí jsou i veteráni. Další kolo MSL je na programu už za týden ve Svinově.
Po 3. kole MSL pokračoval Oprechtický hasičský víkend v sobotu večer nočním Climart cupem.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 13,862 – 13,963 – 13,963 – —
2. Podvysoká (SK) – 14,027 – 13,896 – 14,027 – 25
3. Tošovice (NJ) – 14,435 – 14,527 – 14,527 – 22
4. Nová Ves – 14,629 – 14,360 – 14,629 – 20
5. Metylovice A – 14,471 – 14,681 – 14,681 – 18
6. Vrbice A (KI) – 14,726 – 13,981 – 14,726 – 16
7. Vrbice B (KI) – 14,805 – 14,050 – 14,805 – 15
8. Horní Suchá (KI) – 14,912 – 14,857 – 14,912 – 14
9. Mošnov (NJ) – 14,044 – 14,946 – 14,946 – 13
10. Brumov B (ZL) – 14,973 – 14,885 – 14,973 – —
11. Prchalov B (NJ) – 13,588 – 14,983 – 14,983 – 12
12. Mistřovice (KI) – 15,003 – 14,625 – 15,003 – —
13. Lubno – 15,101 – 15,184 – 15,184 – 11
14. Bartovice (OV) – 15,210 – 13,915 – 15,210 – 10
15. Pustkovec (OV) – 15,247 – 14,789 – 15,247 – —
16. Turčianske Teplice (SK) – 15,155 – 15,278 – 15,278 – 9
17. Stará Ves A (OV) – 14,956 – 15,330 – 15,330 – 8
18. Metylovice B – 14,266 – 15,599 – 15,599 – —
19. Oprechtice – 15,615 – 15,440 – 15,615 – 7
20. Větřkovice (OP) – 15,837 – 15,039 – 15,837 – 3
21. Nýdek – 15,867 – 15,681 – 15,867 – —
22. Jistebník (NJ) – 15,343 – 16,028 – 16,028 – —
23. Marklovice (KI) – 16,070 – 16,113 – 16,113 – 5
24. Karviná-Louky (KI) – 16,273 – 14,610 – 16,273 – 5
25. Stupné (SK) – 15,891 – 16,324 – 16,324 – —
26. Malenovice – 15,022 – 16,331 – 16,331 – 5
27. Proskovice (OV) – 19,433 – 18,469 – 19,433 – 5
28. Stará Ves B (OV) – 25,954 – 24,980 – 25,954 – —
29. Milíkov – 26,454 – 25,963 – 26,454 – —
30. Svinov (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
31. Petřvaldík (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
32. Děhylov (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
33. Dolní Lutyně (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
34. Košatka (OV) – N – 16,112 – neplatný pokus – 5
35. Kozlovice – N – N – neplatný pokus – 5
36. Kozmice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Svinov (OV) – 17,335 – 16,715 – 17,335 – 15
2. Oprechtice – 16,850 – 17,588 – 17,588 – 12
3. Turčianske Teplice (SK) – 16,793 – 17,727 – 17,727 – 10
4. Albrechtice (KI) – 18,230 – 17,880 – 18,230 – —
5. Stará Ves (OV) – 18,859 – 18,029 – 18,859 – 8
6. Nýdek – 18,942 – 18,911 – 18,942 – —
7. Bartovice (OV) – 19,312 – 18,529 – 19,312 – 7
8. Petřvaldík A (NJ) – 18,627 – 19,403 – 19,403 – 6
9. Metylovice A – 20,046 – 18,586 – 20,046 – 5
10. Metylovice B – N – 17,745 – neplatný pokus – —

11. Mistřovice (KI) – N – 17,574 – neplatný pokus – —
12. Kozmice (OP) – 18,159 – N – neplatný pokus – 5
13. Petřvaldík B (NJ) – 17,491 – N – neplatný pokus – —
14. Nová Ves – N – 28,173 – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov (NJ) – 14,767 – 14,643 – 14,767 – 15
2. Svinov (OV) – 15,124 – 15,177 – 15,177 – 12
3. Metylovice – 15,548 – 15,409 – 15,548 – 10
4. Stará Ves (OV) – 15,417 – 15,553 – 15,553 – 8
5. Oprechtice A – 17,081 – 16,753 – 17,081 – 4
6. Oprechtice B – 17,479 – 15,071 – 17,479 – 6
7. Malenovice – 18,015 – 16,820 – 18,015 – 5
8. Studénka (NJ) – 18,111 – 16,622 – 18,111 – 5
9. Vlčovice (NJ) – 16,154 – 19,085 – 19,085 – 5
10. Bartovice (OV) – 16,128 – N – neplatný pokus – 5
11. Vrbice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Aleš Vyvial – Pavel Koval – Vladimír Konvička
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Pavel Šigut – Radomír Rusina
rozdělovač – Jan Šigut – Adam Lanča – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Radim Tomášek – Roman Viej
pravý proud – Jiří Židek – Libor Rusina – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kristýna Ryšková – Kristýna Ryšková
savice – Markéta Bílková – Lenka Pinkavová
stroj – Lenka Zátopková – Lenka Zátopková
béčka – Zuzana Bílková – Martina Uhrová
rozdělovač – Adéla Štandlová – Denisa Izvorská
levý proud – Barbora Šigutová – Jana Máchová
pravý proud – Denisa Ryšková – Johana Palowská

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 59
2. Podvysoká – 55
3. Vrbice A – 48
4. Petřvaldík – 45
5. Svinov – 45
6. Mošnov – 40
7. Metylovice – 39
8. Nová Ves – 36
9. Oprechtice – 36
10. Turčianske Teplice – 34
11. Tošovice – 32
12. Karviná-Louky – 30
13. Lubno – 30
14. Vrbice B – 26
15. Bartovice – 26
16. Horní Suchá – 24
17. Kozlovice – 23
18. Malenovice – 19
19. Kozmice – 18
19. Stará Ves – 18
21. Větřkovice – 16
22. Košatka – 16
23. Proskovice – 15
24. Marklovice – 15
25. Dolní Lutyně – 15
26. Děhylov – 15

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Turčianske Teplice – 34
2. Oprechtice – 33
3. Stará Ves – 31
4. Svinov – 30
5. Metylovice – 21
6. Bartovice – 21
7. Kozmice – 18
8. Petřvaldík – 14

Průběžné pořadí MSL po 2. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Svinov – 24
2. Prchalov – 22
3. Oprechtice B – 21
4. Stará Ves – 16
5. Metylovice – 15
6. Vlčovice – 12
7. Malenovice – 11
8. Bartovice – 10
9. Vrbice – 10
10. Oprechtice A – 9
11. Studénka – 5

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.