4. 7. Metylovice

8 Čvc

Metylovice, 4.7.2015 – K jedněm z vrcholů metylovské hasičské sezóny 2015 patřil 49. ročník naší pohárové soutěže.

Zatímco i tenisový turnaj ve Wimbledonu je letos o týden posunutý, naše soutěž se od roku 1979 koná pravidelně první červencovou sobotu. V předcházejících čtyřech letech se u nás sešlo nejvíce družstev z kol Moravskoslezské ligy a také letos se startovní listina začala již brzy naplňovat. Nakonec čítala 67 družstev (vloni 74), přičemž padl účastnický rekord MSL ve veteránské kategorii – 12 družstev nad 35 let.
Startovní číslo 1 má tradičně naše mužské áčko. Poprvé s jedničkou absolvují naši soutěž Jirka Židek, Pája Šigut a Aleš Vyvial, naprostá domácí premiéra to je pro Adama Lanču, který na rozdělovači nahradil Honzu Šiguta (pracovní povinnosti). Jak už to tak bývá, chybují i ti zkušenější, takže jsem na základně nevzal kotouč, hadice se zapletla pod nohy Adamovi a z dálky jsem spíš po paměti trefil terč v čase 15,566 s.
Muži Petřvaldíku u nás vyhráli jen poslední ročník terénní soutěže u myslivecké chaty (1999), ale vcelku pravidelně sbírají druhá místa (šestkrát). V sestavě mají rovnou tři závodníky s bartovickou minulostí, na proudech Lukáše Frýdla a Jakuba Arvaie. Pravý proud je dole za 13,8 s, ale před shozením levého terče praskla hadice a pokus se bude opakovat. Napodruhé jim sice silně fouká vítr, ale když jste u čáry, shozy jdou samy, čehož je důkazem jejich čas 13,865 s. Muži Bartovic (B) u nás vyhráli v roce 2008 a tentokrát dosahují času 14,084 s – lepší měli na lize naposled v Prchalově 2013.
Startovní číslo 5 má naše ženské áčko. Metylovské ženy vyhrály domácí soutěž naposled v roce 1999, od té doby byly čtyřikrát druhé. Denča zacvakala na základně a zaklekla před kobercem, ale prostříkly obě proudařky a naše ženy si tak zapisují čas 18,783 s.
Prchalov má v mužské kategorii jen své béčko. Jejich áčko u nás vyhrálo pětkrát (naposled vloni) a drží traťový rekord 13,637 s. Tomáše Monsporta na pravém proudu nahradil Tomáš Pělucha a na veterána předvedl luxusních 13,722 s (možná nejlepší výkon v této věkové kategorii v rámci mužských týmů na MSL? Stiby má jistě lepší přehled o shozech proudařů 35+). Filip Pustějovský však prostříkl na konečných 14,497 s.
Osmé jde na start naše ženské béčko. Katka sice dávala koš s mírným přibrzděním, ale nalívka se povedla a výstřiky jsou 16,20-15,80 s. Bohužel hadice jsou nedotažené, proudařky před koberci a terče se nepodařilo srazit. Béčko si tak zapsalo neplatný pokus.
Prchalovští veteráni si po vítězství v ligovém rekordu v Oprechticích na dalším kole připsali jen neplatný pokus. U nás se jejich rozdělovač zdržel na základně a zkrátil proudaře, takže Martin Čibera prostříkl na 17,032 s, což v dané konkurenci stačilo jen na body za účast. Druhou startovní desítku otevírají veteráni Svinova. Po třech kolech jednoznačně vedou svou ligovou kategorii. Na pravém proudu opět atakovali čtrnáctku, ale Radim Zdražila na levém z hrany koberce prostříkl na 15,661 s. Tošovice měly rezervy na nalívce, k tomu vteřinový prostřik na levém proudu, takže čas 15,962 s stačí už jen na body za účast.
Třináctí se na základně připravují naši pětatřicátníci. Bohužel ve Svinově při zákleku zranil Kondes a Roman Viej byl toho času ve Spojených státech. Takže se rozhodli obětovat tři body a na pravý proud si k Radimovi půjčili prchalovského Bufyho. Všechno klaplo, takže výstřiky byly 14,3-13,9 s – tomu odpovídají i shozy a výsledný čas 15,209 s je novým traťovým rekordem veteránské kategorie. Ještě se vrátím k Romanovi, který se v americkém Fairfaxu zúčastnil Světových policejních a hasičských her. Získal na nich dvě zlaté medaile – v disciplíně TFA v kategorii nad 35 let a s českou štafetou v disciplíně Ultimate Firefighter. Ještě jednou velká gratulace!
Muži Svinova jsou po úvodní třetině ligy medailovými aspiranty, což potvrzují časem 14,114 s, kterým se řadí na třetí příčku. Bartovické ženské áčko u nás vyhrálo v letech 2007 a 2010. Nyní se i přes zacvakání na pravém proudu a prostřik na levém dostávají časem 17,747 s do vedení.
Pátým a posledním naším družstvem v soutěži je mužské béčko. Letos jej vídáme méně často, než bychom si sami představovali, ale na domácí soutěži nemůže chybět. Vzadu je veteránská sestava, takže i výstřiky jsou podobné, jako u našich pětatřicátníků (14,1-13,9). Proudaři však na sestřicích něco nechali, takže je čas 15,794 s řadí bezprostředně za naše áčko.
Lubno má na pravém proudu našeho Radima a čas by to i přes Mirďovo zacvakání nebyl špatný – 14,990 s. Po dokončení útoku a vytažení savice z kádě však není našroubovaný koš, takže pokus je neplatný. Mošnov předvedl několik drobných chyb, vlnou z béček počínaje a prostřikem na pravém proudu konče, takže si zapisuje 15,074 s.
Bartovičtí veteráni u nás vyhráli v letech 2009 a 2010, poté přidali tři umístění na bedně. Ale věk a konkurenci prostě nezastavíš a čas 16,388 s tentokrát stačil na 6 ligových bodů. Svinovské ženy u nás pod jiným názvem a v jiných dresech zvítězily v roce 2013. Gabka Kubalová na pravém proudu zacvakala a nevzala celý kotouč, proto se s vodou nejede naplno a 18,705 s stačí jen na šest ligových bodů. Oprechtické veteránské áčko u nás vyhrálo v roce 2011, kdy se radovalo také z ligového titulu. Proudaři jsou sice na kobercích, levý však prostříkává na 17,096 s. Větřkovice mají na pravém proudu Matěje Mynáře, který se protentokrát nevešel do petřvaldické sestavy, a s o něco rychlejší vodou by to bylo jistě lepší než výsledných 14,732 s. Nejvzdálenějším účastníkem naší soutěže byli veteráni Likavky (okres Ružomberok, 148 km), kteří rozšířili startovní pole ve své kategorii na 12. Oproti MSligovým týmům měli opravdu vyšší věkový průměr, ale nevedli si vůbec špatně – 20,880 s. Oprechtické veteránské béčko bylo jedním z týmů, které se vyplatilo bedlivě sledovat. Infarktové stavy polevují až poté, co se časomíra zastavila na hodnotě 15,338 s. Muži Košatky nám lehce zavlažili trať odpojeným béčkem ze stroje a za půjčení proudaře si odvezou dva ligové body. Petřvaldické ženské áčko si časem 18,990 s vylepšuje svůj letošní nejlepší výkon na lize, na body nad rámec účasti to však nestačí. Jeden z nejrychlejších pokusů předvedli u nás muži Nové Vsi. Ukončují jej však předčasně nezapojenou céčkovou koncovkou.
Traťový rekord v ženské kategorii u nás od roku 2004 drží Petřvaldík (17,004 s) a traťový rekord přes 17 vteřin je v současnosti už jen v Košatce. Startovní číslo 31 mají Turčianske Teplice a předvádějí u nás první ženskou šestnáctku – 16,874 s (levý proud dokonce na dvě spojky za 16,209 s). Tento rekord však nemusel mít dlouhého trvání, protože hned k následujícímu pokusu se připravovaly ženy Oprechtic, které drží rekordy rovnou na devíti současných ligových tratích. Zacvakání na základně však bylo vícero a výsledkem je 17,760 s. Petřvaldické ženské béčko dokončuje v čase 18,050 s a průběžně jsou nejlepším neligovým družstvem své kategorie. Proskovice letos zatím sbírají jen body za účast a po chybě béčkaře tomu za čas 17,125 s nebude jinak ani tentokrát. Jeden bod nad rámec účast i dostane Karviná-Louky – 15,851 s. Nováčkovskou daň si vybírá Dolní Lutyně, když na pátém kole počtvrté svůj pokus nedokončují, nyní po chybě košaře. Náladu si snad aspoň trochu spravují večer čtvrtým místem v sousedních Palkovicích. Muži Turčianských Teplic mají půjčeného nalívače, takže přijdou o tři body. Ale po zacvakání levého proudaře dokončují v čase 16,052 s. Muži Oprechtic u nás vyhráli v letech 1977 a 2011. Letos se jim příliš nepovedlo jen domácí ligové kolo a zatím pokaždé bodovali. U nás si s vteřinovým prostřikem na pravém proudu zapisují 14,905 s. Oživením naší soutěže jsou jistě i účastníci Novojičínské ligy, kteří mají velkou šanci odnést si ceny pro družstva mimo MSL. Muži Hukovic jsou nakonec časem 14,822 s právě jedním z takto oceněných.
Veteráni Malenovic špatně nabrali, takže i přes výborné shozy čas 17,358 s stačí jen na body za účast. Vrbičtí veteráni obhajují loňské vítězství na naší soutěži. Letos se jim však vůbec nedaří a po upadnutí pravého proudaře si i počtvrté odnášejí neplatný pokus. Muži Malenovic si po stejných chybách vedou stejně jako jejich veteráni – je špatně nabráno a 18,492 s přináší jen body za účast. Výkony marklovických mužů mají mírně vzestupnou tendenci. Po dvou neplatných pokusech jsou mezi ligovými účastníky v Oprechticích 16., ve Svinově 15. a u nás časem 15,623 čtrnáctí. Ženy Hájova i drobným prostřikem na pravém proudu dokončují v čase 17,703 s a průběžně jsou druhé. Muži Mistřovic se účastnili Moravskoslezské ligy ještě vloni, od letoška se pohybují v Gorolském poháru, který dokonce průběžně vědou. U nás se časem 14,892 s dostávají mezi tři hodnocená neligová družstva. Solidní výkon podává i vrbické áčko, které se řadí na čtvrté místo – 14,296 s.
Ženy Staré Vsi se představují až jako třiapadesáté. U nás vyhrály čtyřikrát (2000, 2001, 2003, 2012). Pád nalívačky vypadal opravdu strašlivě, přesto se podařilo srazit terče za 17,697 s, což stačí na druhou příčku. Muži Stachovic jsou nakonec za čas 14,532 s osmí, zároveň nejlepší neligoví. O dvě tisíciny se před Stachovice dostává Vrbice B – 14,530 s a první desítku uzavírají časem 14,819 s muži Staré Vsi A. Muži Studénky-nádraží u nás vyhráli v roce 1991 s, jejich veteráni jsou u nás letos časem 20,306 s desátí. Podvysoká nejprve absolvovala kolo Severoslovenské ligy ve Staškově, poté jeli k nám. Na pravém proudu útočili na traťový rekord, prostřik nalevo (14,356 s) jim zajišťuje 5. příčku. Veteráni Vlčovic se dostávají na 3. místo, čas 15,594 s je zároveň jejich ligovým rekordem. Ženskou kategorii uzavírají Kozmice. Čas 18,082 s jim vynáší 7 ligových bodů.
Posledním veteránským družstvem ve startovní listině je Stará Ves. Už v roce 2013 takhle na závěr soutěže připravili naše veterány o vítězství a historie se málem opakuje. Levý terč mají dole za 14,621 s, ale napravo je prostřik na 15,677 s a pátou příčku. Pětatřicátníci tak vítězí na domácí soutěži po sedmi letech. Muži Horní Suché mají špatně nabráno a ani shozy nejsou bezchybné, takže 16,458 s stačí jen na body za účast. Pravý proudař Děhylova má zamotanou hadici u rozdělovače, takže je u něj voda později, a z dálky prostříkl na 17,991 s. Víc účastí než Kozlovice má u nás už jen Nová Ves, ale poslední ze čtyř kozlovických vítězství u nás se datuje do roku 1998. Svalové zranění rozdělovače však neumožňuje pokus dokončit. Muži Kozmic se časem 15,203 s dostávají na 15. místo, které je ještě na naší soutěži hodnocené a nesesadí je z něj ani Trojanovice, které si po chybě béčkaře odnesou neplatný pokus.
Mírný pokles počtu družstev nás nemusí zas tak trápit, přece jen se jednalo o třetí nejvyšší účast v historii MSL. Ligová družstva budou na závěr sezóny hlasovat v anketách All Stars, ale 61 týmů už hlasovalo nyní svým stokorunovým startovným. Nezbývá než se těšit na jubilejní 50. ročník naší pohárové soutěže, který se uskuteční v sobotu 2. července 2016.

Patří se také poděkovat naším sponzorům, díky kterým jsme mohli ocenit více než třetinu startovního pole:
LV SERVIS Metylovice – Lukáš Volník, elektroservis
POTRAVINY MAJ – Jiřina a Milan Kulhánkovi
ANAJ CZECH – broušení, výroba a vývoj tvarových nástrojů, Jana a Vavřinec Pečínkovi
RONEX – Ing. Radomír Kulhánek, vedení a zpracování účetnictví
AUTODÍLNA METYLOVICE – Miloš Volný
AUTODOPRAVA Vladimír Sobčák
AV ELEKTRO – Aleš Velička
ALKOHOL-LIHOVINY.CZ – Radim Tomášek
POTRAVINY Ivana Fulneková
HANÁCKÁ KYSELKA – Milan Hajdušek
POHŘEBNÍ SLUŽBA Karel Hradil
WWW.BIOSFERA.CZ – potravinové doplňky
HANNAH FRÝDEK-MÍSTEK – sportovní potřeby Ivana Peksová
CDU OSTRAVA – Veřejné sportovní centrum
DEVA FRÝDEK-MÍSTEK – výroba a prodej ochranných oděvů
HOSPŮDKA NA HŘIŠTI – David Pavelek
RADOMÍR KNĚZEK – výroba, prodej a servis hasičského vybavení
GLOBSYS FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ – internetové obchody, reklamní předměty
JUMPSPORT.CZ FRÝDEK-MÍSTEK – sportovní potřeby

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Petřvaldík (NJ) – 13,865 – 13,719 – 13,865 – 25
2. Bartovice (OV) – 14,084 – 13,952 – 14,084 – 22
3. Svinov (OV) – 14,114 – 14,055 – 14,114 – 20
4. Vrbice A (KI) – 14,076 – 14,296 – 14,296 – 18
5. Podvysoká (SK) – 14,356 – 13,605 – 14,356 – 16
6. Prchalov B (NJ) – 14,497 – 13,722 – 14,497 – 15
7. Vrbice B (KI) – 14,530 – 14,521 – 14,530 – 14
8. Stachovice (NJ) – 14,277 – 14,532 – 14,532 – —
9. Větřkovice (OP) – 14,732 – 14,367 – 14,732 – 13
10. Stará Ves A (OV) – 14,819 – 14,494 – 14,819 – 12
11. Hukovice (NJ) – 14,822 – 14,431 – 14,822 – —
12. Mistřovice (KI) – 14,892 – 14,358 – 14,892 – —
13. Oprechtice – 13,925 – 14,905 – 14,905 – 11
14. Mošnov (NJ) – 14,409 – 15,074 – 15,074 – 10
15. Kozmice (OP) – 14,997 – 15,203 – 15,203 – 9
16. Metylovice A – 15,566 – 15,099 – 15,566 – 8
17. Marklovice (KI) – 15,623 – 15,243 – 15,623 – 7
18. Metylovice B – 15,794 – 15,703 – 15,794 – —
19. Karviná-Louky (KI) – 15,851 – 15,381 – 15,851 – 6
20. Tošovice (NJ) – 15,962 – 14,854 – 15,962 – 5
21. Turčianske Teplice (SK) – 16,052 – 14,752 – 16,052 – 2
22. Vyšní Lhoty – 16,139 – 16,164 – 16,164 – —
23. Lhotka – 15,094 – 16,299 – 16,299 – —
24. Horní Suchá (KI) – 15,969 – 16,458 – 16,458 – 5
25. Proskovice (OV) – 17,125 – 16,527 – 17,125 – 5
26. Děhylov (OP) – 15,046 – 17,991 – 17,991 – 5
27. Jistebník (NJ) – 16,065 – 18,261 – 18,261 – —
28. Malenovice – 18,492 – 17,700 – 18,492 – 5
29. Lubno – 14,653 – 14,990 – neplatný pokus – 5
30. Janovice – N – N – neplatný pokus – —
31. Košatka (OV) – N – N – neplatný pokus – 2
32. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – 5
33. Dolní Lutyně (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
34. Lesní Albrechtice (OP) – N – N – neplatný pokus – —
35. Frýdek – N – N – neplatný pokus – —
36. Kozlovice – N – N – neplatný pokus – 5
37. Stará Ves B (OV) – N – N – neplatný pokus – —
38. Trojanovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Turčianske Teplice (SK) – 16,209 – 16,874 – 16,874 – 15
2. Stará Ves (OV) – 17,606 – 17,697 – 17,697 – 12
3. Hájov (NJ) – 17,283 – 17,703 – 17,703 – —
4. Bartovice (OV) – 17,747 – 17,190 – 17,747 – 10
5. Oprechtice – 17,760 – 17,239 – 17,760 – 8
6. Petřvaldík B (NJ) – 18,050 – 17,863 – 18,050 – —
7. Kozmice (OP) – 17,946 – 18,082 – 18,082 – 7
8. Albrechtice (KI) – 18,142 – 18,063 – 18,142 – —
9. Mistřovice (KI) – 18,316 – 18,085 – 18,316 – —
10. Svinov (OV) – 18,705 – 18,303 – 18,705 – 6
11. Metylovice A – 18,207 – 18,783 – 18,783 – 5
12. Lhotka – 18,063 – 18,844 – 18,844 – —
13. Hukovice (NJ) – 18,040 – 18,901 – 18,901 – —
14. Petřvaldík A (NJ) – 18,394 – 18,990 – 18,990 – 5
15. Frýdek – 20,970 – 18,643 – 20,970 – —
16. Nová Ves – N – 18,069 – neplatný pokus – —
17. Metylovice B – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Metylovice – 15,209 – 14,740 – 15,209 – 12
2. Oprechtice B – 15,338 – 14,837 – 15,338 – 12
3. Vlčovice (NJ) – 15,480 – 15,594 – 15,594 – 10
4. Svinov (OV) – 15,661 – 14,857 – 15,661 – 8
5. Stará Ves (OV) – 14,621 – 15,677 – 15,677 – 7
6. Bartovice (OV) – 16,309 – 16,388 – 16,388 – 6
7. Prchalov (NJ) – 15,308 – 17,032 – 17,032 – 5
8. Oprechtice A – 17,096 – 15,740 – 17,096 – 5
9. Malenovice – 17,358 – 17,306 – 17,358 – 5
10. Studénka (NJ) – 19,045 – 20,306 – 20,306 – 5
11. Likavka (SK) – 20,880 – 19,935 – 20,880 – —
12. Vrbice (KI) – 15,793 – N – neplatný pokus – 2

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Aleš Vyvial – Pavel Koval – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Martin Březina – Jiří Ryška
rozdělovač – Adam Lanča – Adam Lanča – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Martin Koliba – Radim Tomášek
pravý proud – Jiří Židek – Libor Rusina – Tomáš Pělucha

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková
savice – Markéta Bílková – Martina Orihelová
stroj – Jana Kolibová – Jana Kolibová
béčka – Martina Uhrová – Zuzana Bílková
rozdělovač – Adéla Štandlová – Denisa Izvorská
levý proud – Barbora Šigutová – Jana Máchová
pravý proud – Denisa Ryšková – Denisa Ryšková

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 99
2. Podvysoká – 89
3. Vrbice A – 88
4. Svinov – 80
5. Petřvaldík – 75
6. Bartovice – 61
7. Oprechtice – 61
8. Metylovice – 59
9. Turčianske Teplice – 56
10. Mošnov – 55
11. Nová Ves – 50
12. Tošovice – 47
13. Lubno – 46
14. Vrbice B – 45
15. Větřkovice – 42
16. Karviná-Louky – 41
17. Horní Suchá – 36
18. Stará Ves – 35
19. Kozmice – 35
20. Kozlovice – 33
21. Malenovice – 29
22. Marklovice – 28
23. Proskovice – 25
24. Děhylov – 25
25. Dolní Lutyně – 25
26. Košatka – 18

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Turčianske Teplice – 55
2. Stará Ves – 55
3. Oprechtice – 48
4. Bartovice – 46
5. Svinov – 41
6. Metylovice – 36
7. Kozmice – 33
8. Petřvaldík – 24

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Svinov – 47
2. Oprechtice B – 40
3. Stará Ves – 35
4. Prchalov – 32
5. Metylovice – 32
6. Vlčovice – 30
7. Oprechtice A – 24
8. Bartovice – 21
9. Malenovice – 21
10. Vrbice – 17
11. Studénka – 16

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

2 odpovědi na “4. 7. Metylovice

  1. Mám takový skromný dotaz 🙂 Proč mají muži Metylovic nad 35let stejný počet bodů jako Oprechtice B když skončili na prvním místě? 🙂

  2. Asi už vím….odpočetly se jim body za stejného závodníka….:)

Komentáře nejsou povoleny.