14.11. Kateřinický trail

16 Lis

Zatímco se většina členů našich soutěžních družstev chystala na Slavnostní zakončení MSL, několik běžeckých nadšenců z řad SDH Metylovice (jmenovitě já, Jana, Koník, Marťas a jeho Katka) se vypravilo do Kateřinic, kde se konal 4. ročník Kateřinického trailového závodu.

Do této sympatické vesnice poblíž Příbora jsme dorazili po 10 hod., v pohodě jsme zaparkovali, a po vyfasování startovního čísla+bagety jsme začali přemýšlet, jak se zahřát. Nejprve jsme zvolili teplý čaj (spolu s bagetou součást stovkového startovného) a když začaly závodit děti, přidali jsme se k jejich rozcvičce. Ta byla vedena organizátory a byla opravdu důkladná. Nicméně nám to nedalo, a abychom se trochu rozhýbaly po prvním pátečním tréninku v tunelu, proběhly jsme si ještě šestisetmetrovou dětskou trasu. Pak už svlíknout, odlehčit se, napít a zařadit se do startovního koridoru. Rozcvička byla ještě o něco důkladnější než ta dětská (protáhnout krk, záda, ruce, nohy, zaskákat panáky, dřepy s výskokem) a můžeme startovat.

Nejprve chlapi, kteří běží dva okruhy (trasa 11,5 km), pak ženy s jedním okruhem (5,75 km) a na závěr kategorie Hobby (3,12 km). Takhle jsme seřazeni na startu, ale vybíháme na jeden výstřel. Je nás skoro 200, takže první kilometr je docela nahuštěný. Oba Martinové prchají vstříc co nejlepšímu výsledku, já se držím Jany, jelikož je skvělý tahoun a má trasu na rozdíl ode mě nastudovanou a odzkoušenou. Katka vše jistí zezadu. Po prvním stoupání přichází asi nejhezčí okamžik závodu, kdy probíháme kolem koňské ohrady, jejíž dva obyvatelé nás zdraví zařehtáním. Po příjemném seběhu větrnou plání vede značná část trasy lesem. Asi 2 km mírně stoupáme po lesní cestičce, takže předbíhání moc nehrozí. Zato hrozí pády přes kořeny. Jeden si vybírám i já, stihnu upozornit tahounku, že „letím“ a rychle se hrabu na nohy, ať mi nezdrhne. Naštěstí sil je ještě relativně dost, takže se vše děje rychle a „ladně“, ani moc nezbrzdím běžce za mnou. Na záměrně nachystané úzké kmeny v další části trasy už si dávám pozor a přeskakuju je bez kolize. Po vyfunění táhlého stoupání už klesáme zpátky do vesnice. Tady bych za normálních okolností roztočila nohy a valila a snad pro změnu táhla já Janu, ale tunel se bohužel podepsal, takže svištíme v rámci možností vedle sebe, něco málo předbíháme, pak jde zase Jana přede mě. Posledního půl kilometru už je zase po rovině a po asfaltu, uličkami Kateřinic. Jana mi zdrhá a já se musím přemlouvat, abych zrychlila a snažila se ztrátu dohnat. Pomůže mi hecování pana Koliby, zrychlím a cíl protínám dva kroky (vteřinu) za Janou. Čas 31:05 není špatný, ale ani ohromující. Vydýchávám, děkuju své spolusouputnici za tempo, jdeme na čaj a čekáme na zbytek. Katka přibíhá zhruba 10 minut po nás, a má radost, že není poslední. Kluci, kteří krouží dvě kola, si zapisují 52:30 (Koník) a 55:11 (Marťas).

V autě si oblíkám, co se dá, protože je mi kosa, a doplňuju energii banánem, tyčinkou a později i vařenou kukuřicí. Mňam! (Bagetu jsem stihla spořádat ještě před závodem – nutriční poradci neděste se, měla jsem prostě hlad a kupodivu mě na trati netrápila…) Čekáme na vyhlášení a tombolu, ve které je slušná šance na nějakou výhru, protože cen je rovná stovka a běžců necelé dvě stovky. Vyplácí se. Katka si odváží pytlík cibule, Marťas něco na auto, Jana víno, Koník „bonboniéru“ Merci a já deku. Po vyhlášení fičíme domů, dokonce je nás o jednu víc. Vezeme do Frýdlantu paní (Janu Klibrovou), která ráno připutovala vlakem a autobusem, a oslovila nás díky našim krásným tričkodresům (SDH METYLOVICE)…

Na závěr krátké osobní zhodnocení: Závod pěkný, trasa krásná, organizace v pohodě, startovné sympatické. Výkon nijak oslnivý, forma narušená pátečním tunelem (furt se budu vymouvat… :)) Takže celkový dojem „pouze“ dobrý, na TOP 5 to není, ale ráda se vrátím napravit dojem.

VÝSLEDKY:

Muži 16-39 let:

1. Reček Lukáš … 44:58
2. Hostaša Milan … 45:49
3. Raška Daniel … 45:56

18. Koliba Martin … 52:30

32. Březina Martin … 55:11

Ženy 16-39 let:

1. Mynářová Natálie Laura … 23:59
2. Rašková Ivana … 25:13
3. Závorková Natálie … 25:15

16. Kolibová Jana … 31:04
17. Izvorská Denisa … 31:05

34. Šablaturová Kateřina … 41:43

Kompletní výsledky ZDE.

Pro sdh-metylovice.info Denisa Izvorská.