1. 7. Metylovice

6 Čvc

Metylovice, 1.7.2023 – V tradiční termín – první červencovou sobotu – se uskutečnil 57. ročník naší pohárové soutěže.

Poprvé se uskutečnila naše soutěž jako Memoriál Břetě Čupy v neděli 9.7.1967, od roku 1979 již pokaždé první sobotu v červenci. V terénu u Myslivecké chaty se soutěž konala naposled 3.7.1999. Ve stejném roce jsme uspořádali 31.7. mimořádnou soutěž u příležitosti 700 založení obce Metylovice na fotbalovém hřišti a už jsme tam zůstali. V roce 1991 byla otevřena ženská kategorie, v roce 2008 kategorie veteránů 35+, od roku 2018 máme kategorii žen 35+. Letos přibyla kategorie pátá, a to veteránů 50+.
Startovní listina původně čítala 61 družstev, ale po odhláškách jich nakonec na start nastoupilo 58. I tak je to nejvyšší počet u nás v posledních 4 letech a spolu s Oprechticemi i letošní nejvyšší v MSL. A jako první se představili právě naši padesátníci. Nalevo byla k vidění obvyklá tréninková devatenáctka, napravo menší prostřik na výsledných 20,992 s
Následovaly obhájkyně loňského vítězství ženy Brušperku. Jenže po chybě na koši je z toho 22,291 s. Muži Jistebníku u nás již třikrát skončili druzí, naposled vloni. U nás potvrdili svou letošní formu a zapisují si 13,864 s. Jistebníku šlape na paty Prchalov B. Před týdnem ve Svinově je již dokázali porazit. Na pravém terči se útočilo na traťový rekord, ale výsledných 14,276 s je opět řadí za Jistebník.
Startovní číslo 5 má naše mužské áčko. Tomáše stále trápí záda, proto na proudech máme Vojtu a Žuryho. Útok to byl v takovém našem letošním standardu – proudaři zakleklí u čáry, ale s prostřiky 15,418 s. Uvidíme, na co to bude stačit.
Průběžně čtvrtí jsou v lize muži Hukovic, ale s výrazným prostřikem nalevo a časem 15,881 s se o své postavení musí obávat. Vrbice B má naopak výrazný prostřik napravo a čas 16,124 s je řadí až za Hukovice. Zatímco jistebničtí muži se drží na čele, jejich ženám se při obnovené premiéře na lize zatím nedaří a potvrzují to i u nás. Koš nad kádí by nebyl až takovým zpožděním, ale pravá proudařka se doslova zamotala na základně, čekalo se s vodou a dokončeno je za 23,549 s.
Devítku pak mají naši pětatřicátníci. Kuba Arvai je po Svinově zraněný, takže jsme trochu urychlili návrat Easyho do sestavy, Honza se posunul na rozdělovač a Radim na pravý proud. Vypadá to, že nemáme co ztratit, a přestože proudaři tam něco málo nechali, výsledkem je slušných 15,737 s.
První desítku uzavřely ženy Tošovic, které průběžně vedou svou ligovou kategorii. Jenže nebylo nabráno a útok je dokončen za 37,435 s. A následuje lídr ligové veteránské kategorie Svinov. Pravý proudař se při zákleku převalil na záda a čas 19,449 s končí letošní svinovskou dominanci. Levé proudařce Hukovic voda vytrhla proudnici ještě před záklekem a útok je pak dokončen za 52,607 s. Nejdelší dokončený útok na lize předvedly letos na úvodním kole ženy Trojanovic (58,75 s), ale když trochu předběhnu sled událostí, tohle je nejdelší pokus, který stačil na body (nad rámec pěti za účast).
Třináctku má naše mužské béčko. Na domácí soutěži nechybělo od roku 1990, takže tradici dodržíme. Letos to byl tým složený z veteránů a čtyř dorostenců, kteří se poprvé představili domácím divákům. Sice to úplně neklaplo na koši a k tomu se přidal prostřik na levém proudu, ale zapisujeme si 20,442 s a pro dorostence to byla dobrá zkušenost.
Ženy Vrbice jsou v lize průběžně na pěkném 4. místě. Ale po zacvakání béčkařky se šlo s vodou pomaleji. Po přidání plynu se voda ztratila úplně a byl z toho neplatný pokus. Veteráni Petřvaldíku obhajují ligový titul i vítězství u nás, ale v lize zatím letos tahají za kratší konec provazu v souboji se Svinovem. Tentokrát jsou v podstatě bezchybní a ujímají se vedení časem 15,129 s.
Všechna metylovská mužská družstva mají odběhnuto, takže teď jsou na pořadu ženy. Startovní číslo 17 mají naše ženy nad 35 let. Oprechtice vloni přerušily jejich sérii domácích vítězství. Napravo je to devatenáctka, stejně jako na oprechtické soutěži, nalevo menší prostřik na výsledných 21,399 s.
Muži Brušperku předvedli útok podobný tomu našemu a časem 15,441 s se řadí bezprostředně za nás. Svinovské ženské béčko má po chybě v kádi poměrně opožděnou vodu a oba terče jsou dole za 20,692 s. I tak to stačí na průběžné vedení. Lubňané mají vzadu vynucené změny v sestavě, ale na výkonu se to příliš nepodepsalo. Marián napravo atakoval čas Prchalova, ale Dominikův vteřinový prostřik nalevo znamenal čas 15,259 s.
Třetí startovní desítku otevíralo naše ženské béčko. Stejně jako u mužského béčka jsou dorostenky doplněny zkušenějšími závodnicemi. Eliška dokonale omyla pravý terč a zapisujeme si 24,782 s.
Muži Vyšních Lhot by určitě útočili na jednu z cen pro nejlepší neligové týmy, ale po chybě na rozdělovači svůj pokus nedokončili. Muži Svinova po třech kolech figurovali na posledním místě ligové tabulky, ale čas 15,903 s jim jistě nějaké body a naději na posun výše přinese. Muži Petřvaldíku předloni v MSL skončili 18., vloni už byli 6. a letos jsou průběžně třetí. Časem 14,327 s řadí na třetí příčku i u nás.
Startovní číslo 25 mělo sedmé a poslední domácí družstvo – ženské áčko. V podstatě se jedná o loňský ligový tým doplněný na levém proudu o bartovickou Nikolu Škultetyovou a na pravém proudu ve svinovském dresu Markétu Strakošovou. S vodou se jde naplno, oba terče jsou s minimálním rozdílem dole za 17,025 s. Pro naše ženy to je vylepšený osobák na domácí soutěži a průběžné vedení.
Malenovický rozdělovač cvakal béčkovou spojku tak dlouho, že se muselo počkat s vodou a 18,310 s stačí jen na poslední 20. místo mezi ligovými týmy. Malenovice v tomto ohledu už drží jeden rekord. Jejich čas 16,578 s, který zaběhli v Mošnově 2016 je nejlepší, který stačil v lize jen na poslední (25.) příčku. Dolní Líštné během startovních povelů spadla košařská savice. Sice se jen šikovně skulila napravo od podpírající hadice, ale na výkonu se to podepsalo a 17,415 s stačí rovněž jen na body za účast. Pravý proudař Děhylova prostříkal 2,5 vteřiny (16,389 s) a na terči nechal 15 bodů. První polovinu soutěže nám uzavřeli muži Trojanovic. Shozy na pohled nebyly úplně dobré, ale útok to byl vcelku rychlý a Trojanovice se časem 15,054 s řadí aktuálně na 4. místo.
Mošnovští veteráni měli rychlou vodu a proudaři zaklekli o něco dál od terčů. Po prostřiku napravo se časem 16,089 s řadí bezprostředně za nás. Ženy Tísku předvedly první šestnáctku dne ve své kategorii, ale jen na levém terči. Napravo se dokončovalo za 17,775 s, což stačí na druhé místo, ale první mezi ligovými týmy. Muži Těrlicka-Hradiště v předcházejících dvou letech u nás svůj pokus nedokončili a po cvakání rozdělovače stvrdili hattrick. Oprechtickým veteránům praskla béčková hadice, takže opakovali. Napodruhé se časem 15,687 s zařadili o 5 setin před naše veterány. Ženy Staré Vsi předvedly opatrnější útok, ale docela účelný. Čas 18,057 s je zařadil na třetí pozici. Mošnovští muži zajeli čas 15,534 s a nakonec uzavírali první desítku mužské kategorie. Po šesti letech k nám přijeli muži Dolní Lhoty. Ale výrazné cvakání a pád rozdělovače zapříčinili dokončení útoku až v čase 25,157 s. Ženám Těrlicka-Hradiště se odpojila hadice ze stroje, takže málem došlo k jeho překlopení, a byl z toho jen neplatný pokus. Trojanovickým ženám se příliš nedařilo na koši, jenže pak jim vypověděl službu stroj a útok byl nedokončen. Oprechticím sice čas 16,219 s zajistil sedm bodů, ale zároveň se propadli na poslední 20. místo ligové tabulky. Jen o bod lépe v tabulce a o bod hůře na soutěži si vede Košatka – 16,227 s.
Bartovičtí veteráni si po prostřiku na levém terči odnesou 5 bodů za čas 20,852 s. Ale na béčkách měli pravděpodobně nejstaršího závodníka, který kdy startoval za ligový tým (64 let a 138 dnů, pokud se mýlím a na lize startoval někdo starší, dějte mi vědět). Markvartovice jsou dalším mužským týmem, který se o body přetahuje kolem 15,5 vteřiny. Časem 15,492 s se řadí těsně za Brušperk a těsně před Mošnov. Bartovické ženy měly na pravém proudu Simonu Krampotovou, která si naši trať vyzkoušela už vloni na tréninku před October cupem. Bezmála dvouvteřinový prostřik dává čas 19,091 s, ale nakonec slušných 12 bodů. Oprechtické ženy bojují na savicích a útok je dokončen až v čase 30,405 s. Proskovice jsou jedním ze tří ligových týmů, které měly půjčeného závodníka. Jenže savičář se trochu lekl strojnické savice, která se ještě posunovala, zpomalil se v kádi a čas 17,059 s stačí jen na body za účast. Muži Nové Vsi se trochu prali s nalívkou, k tomu prostřik nalevo. I tak jim čas 18,433 s stačí na hodnocenou trojku mezi neligovými týmy. Trnávka u nás startovala jen v letech 2004 a 2005 a výraznější stopu zde nezanechala. Letos předvedli solidní pokus za 16,963 s a byli nejlepší mezi neligovými družstvy. Škoda, že si nepočkali na závěrečné vyhodnocení. Posledním ligovým týmem na startu byli obhájci loňského vítězství, Větřkovice. Trochu spekulovali, že v pozdějších hodinách u nás nebude tak foukat, jak tomu bývá po poledni. A musím jim dát za pravdu. Podvečerní tréninky jsou o poznání poklidnější. Letos naštěstí nefoukalo téměř vůbec po celou soutěž, takže se tato výhoda malinko smazala. Jakákoli čtrnáctka stačí na 4. místo a pro to si také Větřkovice časem 14,897 s šly.
Nicméně soutěž ani zdaleka nekončila a před námi bylo ještě 9 neligových týmů. Muži Hájova bezpochyby čtrnáctky umí, ale u nás své poslední tři starty nedokončili. Ale po chybě košaře je to N s pořadovým číslem 4. Oprechtické ženy nad 35 let si zapsaly čas 23,580 s a stačí jim to na 2. pozici. Pětatřicátníci Nové Vsi u nás byli jen jednou a zapsali si N. Levý proudař měl místo kompaktního proudu takovou metlu, že svůj terč nesrazil a byl z toho opět neplatný pokus. Ze Pstruží k nám jezdily v minulosti především ženy, letos je nahradili jejich padesátníci. Časem 22,136 s se zařadili průběžně na 2. místo. Hájov měl jednou na své domácí soutěži dokonce 9 týmů (muže, ženy, veterány 35+, dorostence, vše v několika vydáních). Letos k nám přijela čtyři hájovská družstva a tím druhým jsou jejich ženy. Časem 19,056 s obsazují 4. místo. Kozlovice ještě vloni jezdily MSL, letos se přihlásily do Novojičínské ligy. Levý proudař se zdržel na základně, ale větší prostřik předvedl ten pravý. Nicméně čas 17,137 s znamená cenu pro 2. tým mezi neligovými muži. Hájovští pětatřicátníci mají na levém proudu našeho košaře Kahyho a berou 5. příčku za 17,041 s. Padesátníci Nové Vsi se výrazně zdrželi na koši, přesto je útok dokončen za 27,637 s. Naši padesátníci soutěž otevírali, hájovští padesátníci ji ukončovali. Tým složený ze závodníků Hájova, Vlčovic a Fryčovic si vedl skvěle a časem 19,430 s v této nejzkušenější kategorii vítězí.
Zhruba v 18:15 bylo odběhnuto, 18:30 předány ceny a krátce po 21. hodině hřiště v původní podobě. Úklidy už umíme rekordně rychle. Navzdory hrozivým předpovědím vyšlo počasí naprosto dokonale a přeháňky nás o fous míjely. Držíme si standard nejvyšších účastí družstev v MSL, za což všem patří velké díky. A dorazilo i docela dost diváků. I těm děkujeme. Na chvíli si odpočineme a 22. července k nám můžete dorazit na slavností otevírání zrekonstruované zbrojnice. 2. září pořádáme Pohár starosty KSH MSK. A 6. července 2024 se můžeme těšit již na 58. ročník naší pohárové soutěže.

Partneři naší soutěže:
ANAJ CZECH – broušení, výroba a vývoj tvarových nástrojů Jana a Vavřinec Pečínkovi
ASPERA ELEKTRO – Josef Volný
AUTOSERVIS-PNEUSERVIS – Martin Kocurek Palkovice
AV ELEKTRO – Aleš Velička
BESKYD ARBO s.r.o. – Jan Eliáš
CDU SPORT OSTRAVA
DANIEL PETEREK – stavební firma
DEVA – výrobce ochranných oděvů
ELMONT-RONEX s.r.o. – Ing. Radomír Kulhánek a Lukáš Kulhánek
FAJNÉ STROJE – Lukáš Volník
ELEKTRO ŽIDEK – revizní a servisní činnost elektro
OBEC METYLOVICE
PIVOVAR RADEGAST
POTRAVINY – Milan Kulhánek
POTRAVINY POD ČUPKEM – Magda Suchanová
SPORTOVNÍ KLUB METYLOVICE
SPORTOVNÍ ODĚVY HANAH – Ivana Peksová
TOPSI s.r.o.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Jistebník (NJ) – 13,746 – 13,864 – 13,864 – 25
2. Prchalov B (NJ) – 14,276 – 13,543 – 14,276 – 22
3. Petřvaldík (NJ) – 14,317 – 14,327 – 14,327 – 20
4. Větřkovice (OP) – 14,703 – 14,897 – 14,897 – 18
5. Trojanovice (NJ) – 14,596 – 15,054 – 15,054 – 16
6. Lubno – 15,259 – 14,291 – 15,259 – 15
7. Metylovice A – 14,957 – 15,418 – 15,418 – 14
8. Brušperk – 15,441 – 15,138 – 15,441 – 13
9. Markvartovice (OP) – 15,492 – 15,013 – 15,492 – 12
10. Mošnov (NJ) – 15,534 – 15,326 – 15,534 – 11
11. Hukovice (NJ) – 15,881 – 14,986 – 15,881 – 10
12. Svinov (OV) – 15,903 – 15,188 – 15,903 – 9
13. Vrbice B (KI) – 14,452 – 16,124 – 16,124 – 8
14. Oprechtice – 16,219 – 15,521 – 16,219 – 7
15. Košatka (OV) – 16,227 – 15,109 – 16,227 – 6
16. Děhylov (OP) – 13,907 – 16,389 – 16,389 – 5
17. Odry (NJ) – 16,508 – 14,549 – 16,508 – 5
18. Trnávka (NJ) – 16,963 – 16,234 – 16,963 – —
19. Proskovice (OV) – 17,059 – 16,869 – 17,059 – 5
20. Kozlovice – 15,078 – 17,137 – 17,137 – —
21. Dolní Líštná – 17,415 – 17,119 – 17,415 – 5
22. Malenovice – 18,140 – 18,310 – 18,310 – 5
23. Nová Ves – 18,433 – 16,810 – 18,433 – —
24. Metylovice B – 20,442 – 17,826 – 20,442 – —
25. Dolní Lhota (OV) – 25,157 – 24,571 – 25,157 – —
26. Vyšní Lhoty – N – N – neplatný pokus – —
27. Těrlicko-Hradiště (KI) – 17,122 – N – neplatný pokus – —
28. Hájov (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Metylovice A – 17,003 – 17,025 – 17,025 – —
2. Tísek (NJ) – 16,951 – 17,775 – 17,775 – 17
3. Stará Ves (OV) – 17,985 – 18,057 – 18,057 – 14
4. Hájov (NJ) – 19,056 – 17,344 – 19,056 – —
5. Bartovice (OV) – 17,153 – 19,091 – 19,091 – 12
6. Svinov B (OV) – 20,485 – 20,692 – 20,692 – 10
7. Brušperk – 22,056 – 22,291 – 22,291 – 9
8. Jistebník (NJ) – 21,564 – 23,549 – 23,549 – 8
9. Metylovice B – 20,635 – 24,782 – 24,782 – —
10. Oprechtice – 30,405 – 28,999 – 30,405 – —
11. Tošovice (NJ) – 37,435 – 36,248 – 37,435 – 7
12. Děhylov (OP) – 38,604 – 28,439 – 38,604 – —
13. Hukovice (NJ) – 52,607 – 31,124 – 52,607 – 6
14. Vrbice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
15. Těrlicko-Hradiště (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
16. Trojanovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Petřvaldík (NJ) – 15,129 – 14,640 – 15,129 – 12
2. Oprechtice – 14,892 – 15,687 – 15,687 – 10
3. Metylovice – 15,737 – 15,469 – 15,737 – 8
4. Mošnov (NJ) – 15,237 – 16,089 – 16,089 – 7
5. Hájov (NJ) – 17,041 – 16,777 – 17,041 – —
6. Svinov (OV) – 15,331 – 19,449 – 19,449 – 6
7. Bartovice (OV) – 20,852 – 16,403 – 20,852 – 5
8. Nová Ves – N – 18,842 – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Metylovice – 21,399 – 19,668 – 21,399
2. Oprechtice – 21,097 – 23,580 – 23,580

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 50 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Hájov (NJ) – 19,430 – 18,849 – 19,430
2. Metylovice – 19,519 – 20,992 – 20,992
3. Pstruží – 22,136 – 22,068 – 22,136
4. Nová Ves – 27,637 – 27,629 – 27,637

Soupiska:
post – muži A – muži B

koš – Pavel Kahánek – Jakub Křížek
savice – Jan Šigut – Tomáš Halata st.
stroj – Jiří Židek – Radomír Rusina
béčka – Michal Bílek – Jan Bílek
rozdělovač – Libor Rusina – Radim Tomášek
levý proud – Vojtěch Zajac – Jakub Večeřa
pravý proud – Tomáš Žurovec – Tomáš Halata ml.

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Markéta Bílková – Denisa Izvorská
savice – Kateřina Michalíková – Markéta Bílková
stroj – Denisa Mohylová – Denisa Mohylová
béčka – Barbora Blechová – Michaela Kovalová
rozdělovač – Barbora Šigutová – Stella Izvorská
levý proud – Nikola Škultetyová – Nikola Placková
pravý proud – Markéta Strakošová – Eliška Kalivodová

Soupiska:
post – muži nad 35 let – ženy nad 35 let – muži nad 50 let

koš – Pavel Kahánek – Markéta Bílková – Gabriela Ryšková
savice – Jan Izvorský – Anna Bílková – Anna Bílková
stroj – Jiří Židek – Gabriela Ryšková – Aleš Velička
béčka – Michal Bílek – Renáta Matulová – Vladimír Bílek
rozdělovač – Jan Šigut – Radka Hazuchová – Luděk Jučica
levý proud – Petr Ječmen – Zuzana Bílková – Radomír Rusina
pravý proud – Radim Tomášek – Denisa Izvorská – Jiří Ryška

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Jistebník – 97
2. Prchalov B – 91
3. Petřvaldík – 70
4. Hukovice – 58
5. Lubno – 55
6. Větřkovice – 52
7. Děhylov – 49
8. Dolní Líštná – 48
9. Metylovice – 45
10. Trojanovice – 41
11. Brušperk – 41
12. Mošnov – 38
13. Vrbice B – 36
14. Malenovice – 36
15. Markvartovice – 34
16. Odry – 31
17. Proskovice – 28
18. Svinov – 25
19. Košatka – 25
20. Oprechtice – 24

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Tísek – 53
2. Tošovice – 46
3. Bartovice – 45
4. Stará Ves – 37
5. Vrbice – 34
6. Svinov B – 33
7. Brušperk – 31
8. Hukovice – 30
9. Trojanovice – 29
10. Těrlicko-Hradiště – 27
11. Jistebník – 27

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Svinov – 42
2. Petřvaldík – 39
3. Oprechtice – 33
4. Mošnov – 30
5. Metylovice – 27
6. Bartovice – 21

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

Napsat komentář