Slavnostní otevření zrekonstruované hasičské zbrojnice

25 Čvc

V sobotu 22. července proběhlo slavnostní otevření zrekonstruované hasičské zbrojnice. Úvodem se ještě vraťme krátce do historie…

Fotogalerii najdete ZDE.

25. května 1886 byl tedy na popud tehdejšího starosty Františka Kuhejdy založen v Metylovicích první spolek v obci – Dobrovolný hasičský sbor. Následujícího roku bylo započato se stavbou první dřevěné zbrojnice na pozemku č. 296, zpočátku bez věže, ta byla přistavena až roku 1904.
Ve čtyřicátém roce trvání sboru se metylovští hasiči odhodlali postavit novou zbrojnici. Stará dřevěná byla chatrná a zejména věž hrozila sesutím. Položení základního kamene se uskutečnilo 20. června 1926. Autorem návrhu byl arch. Karel Gajovský. Se stavbou bylo započato 30. května 1927 a veřejnosti byla odevzdána 11. září 1927. Po dalších pětadvaceti letech však již zbrojnice nevyhovuje, takže došlo k vypracování dokumentace celkové přestavby. Za zmínku stojí, že podle nařízení se musela postavit věž vysoká 22,5 metru, ač podle místních názorů by úplně postačila poloviční. V neděli 15. července 1956 proběhly oslavy 70 let založení sboru spojené s odevzdáním hasičské zbrojnice do služeb občanů. Slavnost se konala po celý den.
V roce 1970 jsou vypracovány plány nové garáže, se samotnou stavbou se začalo v roce 1971, kolaudace proběhla 3. ledna 1973. Důvodem stavby druhé budovy hasičské zbrojnice, tzv. „nové garáže“, je fakt, je sbor má obdržet cisternovou automobilovou stříkačku, která by se do „staré zbrojnice“ nevešla. A tak se skutečně stalo – 31. května 1974 sbor dostává starší cisternu CAS 25 Škoda 706 RTHP.
Bezmála padesát let metylovský hasičský sbor a jeho jednotka fungovali ve stejných prostorech – stará zbrojnice slouží pro parkování dopravního automobilu a v patře je malá klubovna, v nové garáži parkuje cisterna a v patře je sklad. Vedle hasičů obě budovy jsou využívány dvěma obecními byty a jejich zázemím. V roce 2012 je jeden ze sklepů přestavěn na šatnu výjezdové jednotky, avšak bez sociálního zázemí.
Další zadání pro stavební úpravy vzniklo na podzim roku 2020. V následujícím roce byla vypracována projektová dokumentace Ateliéru POD VĚŽÍ a vydáno stavební povolení. V první polovině roku 2022 byla pro realizaci vybrána ostravská firma VDS. Samotná přestavba „nové garáže“ započala v červenci 2022 a kolaudace proběhla v únoru 2023. Došlo k celkové modernizaci a zateplení budovy, kdy přízemí slouží jako zázemí výjezdové jednotky, v prvním patře je sklad a v nově přistavěném druhém patře je prostorná klubovna spolku.
Po úvodních projevech starosty obce Metylovice Ing. Lukáše Halaty a starosty Sboru dobrovolných hasičů Metylovice Milana Pečinky budovu požehnal místní farář o. Václav Gandera a došlo k přestřižení pásky. Hosté a široká veřejnost si mohli prohlédnout všechny prostory budovy, poté program pokračoval na hřišti za školou s cimbálovou muzikou Valašský vojvoda a zábavou s kapelou Relida. Návštěvníkům bylo také představeno naše hasičské auto MAN, ruční stříkačka R. A. Smekal, pro děti byl připraven skákací hrad, malování na obličej, pletení copánků nebo hasičský útok s mini stříkačkou PS12.
Velmi povedená akce tak završila úsilí posledních měsíců. Moderní budova splňuje současné požadavky hasičů, kteří jsou zas připraveni k pomoci občanům, výchově mládeže, pořádání kulturních akcí…

Napsat komentář