5. 7. Metylovice

7 Čvc

Metylovice, 5.7.2008 – 42. ročník metylovské hasičské soutěže je za námi. Teď už můžeme jen bilancovat.

Počítadlo na našem webu se dostalo na nulu, takže bylo jasné, že je první červencová sobota a s ní i naše hasičská soutěž. Po celý předcházející týden se naše pozornost ubírala k předpovědi počasí. Zpočátku to vypadalo docela nadějně, bohužel se začátkem víkendu začalo i pršet. A déšť tak poznamenal i naši soutěž.
Přesto jsme se snažili připravit vše tak, aby diváci i účastníci nepřišli o zajímavou podívanou. Ještě dopoledne byla provedena poslední úprava trávníku, dokončily se veškeré ostatní přípravy a ve 13 hodin mohlo vše začít. Pokusím se tady výjimečně popsat všechna družstva, takže se připravte na trochu delší počtení.
Soutěž tradičně zahájilo naše áčko. Ruda už byl fit, sestava kompletní, takže naše ambice nemohly být malé. Vše klaplo na jedničku, Rudův sestřik byl za luxusních 14,248 s, bohužel nejslabším článkem jsem byl tentokrát já s prostřikem až na 14,903 s. Obrovská chyba a obrovské zklamání.
Druhé si nářadí připravovaly Malenovice, na proudu s Romanem Viejem. Na předcházejících soutěžích byly malenovickou slabinou prostřiky, takže tentokrát neponechali nic náhodě a vyplatilo se jim to. Vyrovnané shozy a čas 14,847 s je posunul do vedení! Číslo tři měl Martinov s pravým proudařem ze Svinova. První start ulili, napodruhé se již vše povedlo, voda však byla příliš pozdě a tomu odpovídal čas 16,780 s. Čtvrtý odstartoval Prchalov s novou tváří na pravém proudu. Bufy stejně jako ve Svinově zacvakal na spojích a pak mu chyběly metry u terčů. Bylo tak jasné, že Prchalov svůj triumf z předcházejících dvou let neobhájí.
Poté již následovalo naše ženské áčko. Voda šla možná nepatrně později a na pravém proudu ji zpozdil zlom na prvním céčku, přesto 18,183 s byl docela solidní výsledek a hlavně odčinění za loňský neplatný pokus.
Novou kategorii „nad 35 let“ zahájily se šestkou Malenovice. Na pravém proudu jim vypomohl Radek Rusina. Rozdělovač měl zjevné problémy na základně, levému proudaři pak vypadl kotouč, byl daleko a stříkal mimo. Přesto Malenovice dokončily v čase 21,664 s. Následoval Svinov se stejnou proudařskou dvojicí, jakou měl Martinov a také oni ulili první start. Košař pak šel špatně do kádě a výsledný čas byl lehce přes 15 vteřin – 15,066 s. Prvním slovenským účastníkem tohoto ročníku byl náš družební sbor z Turzovky. V minulosti sedminásobný vítěz naší soutěže, tentokrát se však pravý proudař příliš zdržel na základně, nedoběhl a byl z toho neplatný pokus. Problémy se spojem měl také marklovický levý proudař, voda byla o něco později a čas 15,983 s.
První startovní desítku uzavřelo domácí béčko. Proudaři byli po Oprechticích dost namotivovaní, bohužel Radkovi se přihodil naprosto ojedinělý kolaps, levé C na rozdělovač nezapnul a pro béčko bohužel jen neplatný pokus.
S jedenáctkou se připravovalo Lubno. Povedený byl až druhý start, časomíra se zastavila na hodnotě 15,008, následoval však červený praporek. Marián na pravém proudu dobíhal až bezprostředně k čáře stříkání, uklouzl a čáru překročil. Lubno se pak marně vztekalo, jejich pokus nemohl být hodnocen, pravidla jsou v tomto ohledu jednoznačná. Další N pak předvedla Plesná – na spoji béček se vylomil zub a hadice se rozpojily před sražením pravého terče. Třinácté odstartovaly ženy Malenovic. Na proudech bartovická Sylva a naše Zuzka, po problémech na koši však byla voda až příliš pomalá a výsledný čas 24,776. Čtrnáctku měly Proskovice s kojkovickým strojníkem. Béčkař nedal proudaři spojku a pro Proskovice to znamenalo jen 5 bodů za účast.
Patnácté se na základně připravovaly naše ženy B. Na béčkách měla premiéru v této kategorii Lenka Uhlářová, premiéru v metylovském dresu na koši Lenka Trojáčková, comeback předvedly na levém proudu Réňa Matulová a na rozdělovači Radka Hazuchová. Bohužel Réňa na trati upadla, nevzala pak celou hadici a u terče byla příliš daleko. Přesto byl pokus dokončen za 31,699 s.
Následovala Luboměř startující docela unikátně se strojem v klidu. Levý proudař navíc zapíná proudnici až v běhu, tentokrát však vteřinu prostříkal. Výsledný čas Luboměře 16,184 s. Také Oprechticím se povedl až opakovaný start, Honyovi svědčí vyleštění terče v době přípravy základny a oprechtičtí se vešli těsně pod 15 vteřin – 14,989 s. Startovní číslo 18 mělo kozmické áčko. Trochu hůř se poskládali do kádě, rozdělovač pak nezvládl svůj béčkový spoj a bylo z toho jen N. Jistebnické ženy zvítězily na úvodních třech ligových kolech, ve Svinově se jim už tolik nedařilo. U nás opět útok bez problémů a čas 17,715 s je posunul do čela ženské kategorie.
Poslední z našich družstev se představili „pětatřicátníci“. Sestava proti oprechtické soutěži doznala drobných změn. Problémem tréninků byla až příliš rychlá voda proudařům, tentokrát vše takticky klaplo, shozy také solidní a s časem 17,627 s jsme jen mohli čekat, co předvedou Oprechtice.
Třetí startovní desítku otevřely oprechtické ženy. Z jejich pokusu nebyly patrné žádné větší chyby a čas 18,292 s je řadil těsně na třetí příčku. Pravý proudař Lesních Albrechtic měl drobné potíže v zákleku u terče a také díky jeho prostřiku Malenovice stále zůstávaly v čele. Následně Vlčovická béčkařka dala spoj přes zub, tlak vody jej vylomil a byl z toho jen další neplatný pokus. Kozmické béčko se nám bohužel záhadným způsobem vytratilo v naši videogalerie, takže aspoň zmínka tady – v jejich družstvu nastoupil rozdělovač z Bartovic, první start však ulili. Při tom druhém se pak pravý proudař prostříkal až na 16,860 s. Kategorii nad 35 let pak uzavřely Oprechtice. Jejich (nakonec vítězný) souboj s naším družstvem byl ozdobou oprechtické „veteránské“ soutěže před dvěmi týdny. Na levém proudu se objevil náš Luděk Juřica, rozdělovač zaznamenal velké zdržení na spojích, následně se však rozpojila béčka a Oprechtice svůj pokus nedokončily.
Startovní číslo 26 měl Jistebník, stále částečně vlivem zranění bez vlastních proudařů, takže vypomohl Honya a v jistebnickém dresu Bufy. Koš místo do vody plachtil až za káď, rozdělovač nedal béčkový spoj a Jistebník si odvezl 5 ligových bodů. Mistřovice v naší videogalerii doplatily na neukázněnost zřejmě vlastního diváka, takže z jejich pokusu moc nemáme – výsledný čas 16,021 s. Osmadvacáté šly na start Vrbice. V tuto chvíli vydatně leje a má to i neblahý vliv na dosahované časy. Levý proudař z Bartovic srazil terč za 15,158 s, což byl i vrbický výsledný čas. Bartovickému áčku se útok vcelku vydařil. I přes drobný prostřik předvedli čas 14,924, což je řadilo bezprostředně za nás. Starovesské proudařky si u čáry stříkání dávaly velký pozor a i celý jejich pokus byl poněkud opatrný. Čas 18,325 stačil průběžně na 4. místo.
Čtvrtou desítku načala Nová Ves. V jejich dresu běžel z našeho béčka Aleš Vyvial, na béčkách výpomoc z Malenovic. Aleš se trochu zdržel na základně, ale upadl koš a voda tak byla velmi pozdě. Dalším slovenským týmem byl Staškov s bartovickým strojníkem. Horší práce v kádi a příliš dlouho upouštění z hrdla stroje docela ovlivnilo výsledných 17,722 s. Mošnov měl na pravém proudu našeho Rudu a nebýt béčkového spoje na rozdělovači zapnutého přes zub, čas by byl nejspíš výrazně lepší než 15,415 s. Následovalo bartovické béčko. Na jejich útoku by se jen stěží hledala nějaká chyba a po právu se dostali časem 14,638 do vedení. Pětatřicátá odstartovala Stará Ves. Pravý proudař spadl při výběhu od základny, pozdě vybíhal i vrbický béčkař. Po téměř vteřinovém prostřiku se časomíra zastavila na hodnotě 15,763 s.
Kojkovice měly levého proudaře v dresu Písečné, voda byla trochu opožděná a výsledný čas 15,099 s. Rychaltická levá proudařka byla s Michálkovicemi na Mistrovství ČR dorostu a tak místo ní nastoupila Zuzana Bártková ze Staré Vsi. Pravá proudařka však byla příliš daleko od terče a srazila jej až za 21,381 s. Bartovickým mužům to u nás letos sedlo a ne jinak tomu bylo i u céčka. Čas 14,896 s je řadil o 7 tisícin vteřiny před nás. Nováčkem na naší soutěži a pro mě poněkud neznámým týmem byly Albrechtice u Českého Těšína, takže jim děkujeme, že vážili cestu až do Metylovic. Levý proudař byl z Karviné-Hranic a jejich dosažený čas i s prostřiky 17,452 s. Čtyřicáté se na základně připravovaly kojkovické ženy, následně se však nevydařil koš a dost nebezpečné bylo odpojené béčko z rozdělovače. Naštěstí se tato situace obešla bez zranění, jen s neplatným pokusem.
Petřvaldický nalívač měl drobné potíže v kádi, levému proudaři šla voda o něco později, takže z toho byl čas 15,384 s. Povedené výkony bartovickým mužů pak ne zcela napodobily jejich ženy. Podle zvuku stroje nebyla dobře nabrána voda, pravá proudařka pak špatně zaklekla a shodila terč v čase 19,498 s, jenž stačil na 5. pozici. Rychaltičtí muži zatím setrvávají na samém dně ligové tabulky a posunout výše se mohli již po tomto kole. Bezmála vteřinové zaváhání na levém proudu však stačilo jen na čas 15,797 a, první nebodované, 16. místo. Stejné body a stejná pozice v lize průběžně náleží také Košatce, tentokrát na levém proudu posilněné o proudaře z Bartovic. Na stroji byl otevřený odvodňovací ventil kloubu, z rozdělovače se odpojilo béčko a ani Košatka si bodově nepolepšila. Petřvaldické ženy zaznamenaly velké zaváhání na koši a čas 21,828 stačil pouze na 7. místo.
Velmi sympatické byla účast týmu z Hodoňovic. Jedná se o naši sousední obec a kluci přijeli, přestože nemohli pomýšlet na nějaké výraznější umístění. Kontrastní je pak absence dalších okolních sborů, na jejichž soutěže jezdíme, oni však účast nevrátí. Konkrétně mám na mysli Palkovice, Kozlovice a Lhotku. V této souvislosti byl náš loňský start na jejich denních soutěžích pravděpodobně tím posledním.
Ženskou kategorii ukončilo družstvo z Albrechtic, odpojené béčko z rozdělovače však znamenalo neplatný pokus. Písečná měla půjčeného rozdělovače z Vrbice, béčko dal jen na jeden zub a byl z toho čas 16,256. Karviná – Hranice předvedla velmi nenápadný pokus, ale vše jim sedlo, vyvarovali se chyb a 14,855 s stačilo na pomyslný bronzový stupínek. Padesátý startoval Klokočov a jejich levý proudař se prostříkal k času 16,853 s, což je zařadilo na druhé místo mezi neligovými týmy.
Za Kunčice běžel náš béčkař Hanz Bílek, levý proudař byl dál a terč srazil o šest desetin vteřiny pomaleji než pravý, přesto 15,610 s znamenalo letošní první 2 kunčické body nad rámec účasti. Trojanovický béčkař je bezesporu jedním z nejmladších pravidelných účastníků MSL (ne-li nejmladší), jeho družstvu se však u nás příliš nevedlo. Pravý terč byl sražen v čase 14,613 s, levý proudař však úspěšný nebyl a připsal si N. Muži z Dolní Lištné v kádi špatně nabrali, což se podepsalo i na výsledku – 16,937 s, 25. pozice, třetí mezi neligovými. Čtyřiapadesátá startovala Podvysoká, rozdělovač se příliš dlouho zdržel na základně, navíc rozpojená béčka znamenala další neplatný pokus. Celou soutěž pak ukončili muži Větřkovic, nedali však koš a svůj pokus zdárně nedokončili.
Závěrem bych chtěl poděkovat všem družstvům za vaši účast, divákům, že přišli a vydrželi i v tomto počasí. Snažili jsme se připravit soutěž co jen bylo v našich silách, aby odpovídala úrovni Moravskoslezské ligy. Budu také rád za vaše podněty do příštích let.
V blízké době „nakrmím“ naší novou fotogalerii, můžete také očekávat článek z palkovické noční soutěže a nedělního ligového kola v Kozmicích.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Bartovice B (OV) – 14,366 – 14,638 – 14,638 – 25
2. Malenovice – 14,847 – 14,819 – 14,847 – 22
3. Karviná – Hranice (KI) – 14,855 – 14,784 – 14,855 – 20
4. Bartovice C (OV) – 14,729 – 14,896 – 14,896 – 18
5. Metylovice A – 14,903 – 14,248 – 14,903 – 16
6. Bartovice A (OV) – 14,337 – 14,924 – 14,924 – 15
7. Oprechtice – 14,989 – 14,441 – 14,989 – 14
8. Svinov (OV) – 15,036 – 15,066 – 15,066 – 13
9. Kojkovice – 14,659 – 15,099 – 15,099 – 12
10. Vrbice (KI) – 15,158 – 14,888 – 15,158 – 11
11. Petřvaldík (NJ) – 15,384 – 14,644 – 15,384 – 10
12. Lesní Albrechtice (OP) – 14,736 – 15,390 – 15,390 – 9
13. Mošnov (NJ) – 15,372 – 15,415 – 15,415 – 8
14. Kunčice p.O. – 15,610 – 14,972 – 15,610 – 7
15. Stará Ves (OV) – 14,874 – 15,763 – 15,763 – 6
16. Rychaltice – 15,797 – 14,871 – 15,797 – 5
17. Marklovice (KI) – 15,814 – 15,893 – 15,893 – 5
18. Mistřovice (KI) – 16,021 – 15,527 – 16,021 – 5
19. Luboměř (NJ) – 16,184 – 15,156 – 16,184 – 5
20. Písečná – 16,037 – 16,256 – 16,256 – 5
21. Prchalov (NJ) – 16,402 – 15,079 – 16,402 – —
22. Martinov (OV) – 16,780 – 16,402 – 16,780 – 5
23. Klokočov (SK) – 16,853 – 15,675 – 16,853 – —
24. Kozmice B (OP) – 15,757 – 16,860 – 16,860 – 5
25. Dolní Lištná – 16,901 – 16,937 – 16,937 – —
26. Albrechtice (KI) – 17,017 – 17,452 – 17,452 – —
27. Staškov (SK) – 17,035 – 17,722 – 17,722 – —
28. Nová Ves – 21,946 – 21,405 – 21,946 – —
29. Hodoňovice – 27,743 – 27,157 – 27,743 – —
30. Turzovka (SK) – 15,995 – N – neplatný pokus – —
31. Metylovice B – N – N – neplatný pokus – —
32. Lubno – 14,633 – 15,008 – neplatný pokus – 5
33. Plesná (OV) – 15,911 – N – neplatný pokus – 5
34. Proskovice (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
35. Kozmice A (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Jistebník (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
37. Košatka (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
38. Trojanovice (NJ) – N – 14,613 – neplatný pokus – 5
39. Podvysoká (SK) – N – N – neplatný pokus – —
40. Větřkovice (OP) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Jistebník (NJ) – 17,161 – 17,715 – 17,715 – 15
2 Metylovice A – 17,509 – 18,183 – 18,183 – —
3. Oprechtice – 17,672 – 18,292 – 18,292 – 12
4. Stará Ves (OV) – 18,246 – 18,325 – 18,325 – 10
5. Bartovice (OV) – 18,595 – 19,498 – 19,498 – 8
6. Rychaltice – 17,343 – 21,381 – 21,381 – 7
7. Petřvaldík (NJ) – 21,828 – 21,572 – 21,828 – 6
8. Malenovice – 24,776 – 24,648 – 24,776 – —
9. Metylovice B – 31,699 – 23,169 – 31,699 – —
10. Vlčovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
11. Kojkovice – N – N – neplatný pokus – 5
12. Albrechtice (KI) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas
1. Metylovice – 17,447 – 17,627 – 17,627

2. Malenovice – 21,664 – 17,244 – 21,664
3. Oprechtice – N – N – neplatný pokus

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35 let

koš – Vladimír Konvička – Pavel Koval – Vladimír Konvička
savice – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek – Anna Bílková
stroj – Jiří Ryška – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Jan Šigut – Jan Bílek – Vladimír Bílek
rozdělovač – Luděk Juřica – Radomír Rusina – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jan Izvorský – Radomír Rusina
pravý proud – Rudolf Mališ – Aleš Vyvial – Jiří Ryška

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Gabriela Ryšková – Lenka Trojáčková
savice – Anna Bílková – Markéta Wolfová
stroj – Lenka Konvičková – Pavla Rusinová
béčka – Denisa Ryšková – Lenka Uhlářová
rozdělovač – Barbora Šigutová – Radka Hazuchová
levý proud – Jana Biskupová – Renáta Matulová
pravý proud – Zuzana Bílková – Denisa Bílková

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 84

2. Bartovice B – 77
3. Vrbice – 76
4. Oprechtice – 73
5. Bartovice A – 71
6. Jistebník – 66
7. Kojkovice – 66
8. Bartovice C – 59
9. Lubno – 57
10. Proskovice – 56
11. Lesní Albrechtice – 55
12. Karviná – Hranice – 52
13. Petřvaldík – 48
14. Malenovice – 44
15. Písečná – 44
16. Stará Ves – 41
17. Trojanovice – 39
18. Svinov – 39
19. Luboměř – 38
20. Kozmice A – 35
21. Kozmice B – 33
22. Mošnov – 32
23. Mistřovice – 31
24. Martinov – 30
25. Marklovice – 28
26. Plesná – 27
26. Kunčice p.O. – 27
28. Košatka – 25
28. Rychaltice – 25

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Jistebník – 67
2. Rychaltice – 53
3. Stará Ves – 47
4. Oprechtice – 41
5. Bartovice – 35
6. Petřvaldík – 35
7. Vlčovice – 33
8. Kojkovice – 29

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

53 odpovědí na “5. 7. Metylovice

  1. S radostí v srdci ti mohu oznámit že Hasička-kozlovice jsem já Zuzana Vyvialová 🙂

  2. Abych předešel dalším dohadům Hasička-kozlovice musela OPĚT čekat na schválení, protože uvedla jiný mail, než u předchozích příspěvků. Pokud jste jednou schválení, tak přidáváte příspěvky rovnou, ale počítač si jaksi nevyčuchá, že jste to vy – je třeba udávat stejné údaje.
    Ona je to čistě antispamová ochrana – a věřte, že by těch spamů tady bylo, myslím si, že přes nevýhody (hlavně naše práce navíc) je to rozumné řešení – vzrostl by počet komentářů, ale věřím, že většina lidí tady nechodí, aby zjistila, kde koupit cialis, nebo si nechat prodloužit penis.

  3. Ty bláho, člověk jede na chvíli na dovolenou a tady taková spoušť. Každopádně některé názory jsou úplně mimo mísu a pak jsou tu ty, které dávají smysl. Není to fajn mít prostor se takto vykecat ??? …

Komentáře nejsou povoleny.