Vaříme s SDH Metylovice – díl 34. (Veronika Krejčí)

23 Dub

Čtvrtý VIP kuchař pro Vás uvařil, respektive upekla, čili kuchařka. Z nedalekých Oprechtic vyslyšela mou prosbu o recept Veronika Krejčí. Děkuji. 🙂

Z Oprechtic (tedy z Paskova) přináším recept na výborné slanky, se kterými prvně přišla prababička a v současné době je na ně největší majster táta (to se musí uznat). Není to nic složitého, ale ten výsledek! Je to prostě mňamka. Super na stůl, když je oslava, nebo i jen tak, když je chuť na něco slaného.

Slanky

Suroviny:
Recept na 1 kg
1 kg polohrubá mouka
Hera
2 vejce
10 dkg droždí
0,5 l mléka
cukr
sůl

Postup:
Je třeba myslet na to, že všechny ingredience musí mít stejnou teplotu. Mouku, heru (nakrájenou na menší kousky), 2 celá vejce a malou lžičku soli dáme do mísy. Mléko (pouze půlku z udaného množství) a malou lžičku cukru dáme do kastrůlku a následně na sporák. Mléko necháme zahřát, dokud nebude vlažné. Měli bychom ho také párkrát zamíchat, ať se nám dobře rozpustí cukr. Jakmile je mléko vlažné, sejmeme ho ze sporáku a přidáme rozdrobené droždí. Necháme mu chvilku ať nabude a až potom celý obsah kastrůlku smícháme s obsahem mísy. Vezmeme si vařechu a hmotu v míse začneme zpracovávat. Následně zpracováváme rukama, dokud se všechny suroviny opravdu dobře nesmísí. Dle potřeby dolijeme mléko (pokud je hmota příliš hustá), proto jsme na začátku nedávali do kastrůlku všechen obsah, nebo naopak přidáme mouku (pokud je hmota naopak příliš řídká). Až jak je hmota dostatečně zpracovaná a nijak se nám nelepí, můžeme mísu zakrýt utěrkou a nechat vykynout (asi jednu hodinu). Po vykynutí už jen odebíráme z těsta malé kousky (stačí malá lžička) a z té „vyšuláme“ slanku. Na plech vymazaný sádlem pokládáme slanky, které potřeme bílkem (nebo celým vejcem smíchaným s mlékem), nahoře posolíme a pečeme v horkovzdušné troubě nahřáté na 175 stupňů asi 20-30 minut (*uváděným časem se radši moc neřiďte. Slanky je třeba hlídat a vyndat je prostě tehdy, kdy budou tak akorát).

Přizpůsobuješ svůj jídelníček svému hasičskému postu?
Snažím se jíst celkově zdravěji. To, že mi to pak pomáhá ve sportech už je jen plus.

Ohodnoť tři soutěže, na kterých Ti nejvíce chutná a co?
Já na soutěžích zapomínám jíst, takže někdy ani nic neochutnám. Ale u Vás v Metylovicích, ve Staré Vsi a v Bartovicích si vždycky něco dám. (V Bartovicích mi třeba vždy chutnaly domácí langoše).

Jaké je Tvé nejoblíbenější jídlo a pití?
Pít jsem si zvykla už jen vodu, takže můžu říct, že je i moje nejoblíbenější a na jídlo? Česneková polévka, tu bych mohla jíst pořád.

Co má od Tebe Jiřina nejraději?
Já vlastně ani nevím. Jirka mi každé jídlo pochválí. Spíš vím co mu nechutná, cizrnová polívka, to bylo poprvé, co mi naznačil, ať už něco takového radši nezkouším.

Jaké jídlo vaříš nejraději?
Těstoviny na různé chutě (rychlé, jednoduché a dobré).

Jak vypadá Tvá snídaně před soutěží?

Snažím se najíst co nejvíce, protože před útokem se moc nechci nacpávat, tak ať pak nemám velký hlad.

Jaké nové jídlo a taktéž pití bys na soutěži uvítala?
Na pití asi nic, a na jídlo palačinky nebo nějakou hustou polívku, třeba zelňačku.

Kdo je podle Tebe nejlepší kuchař/ka Vašeho sboru?

Krista Němcová nikdy nezklame, Honya se taky umí vyšvihnout a na maso je expert Martin Krejčí.

Tvá nejoblíbenější restaurace?
V Ostravě mám ráda palačinkárnu (ne jen palačinky, ale i další jídla) a na obědy ráda zajdu do vegetariánské (Burfi) i když se to nezdá, tak se tam vždycky najíte k přecpání. A i přesto že mám maso ráda, tak tady vaří dobře i bez něj.

Ochutnala jsi už nějaký recept z našich stránek?
Jirkovy tousty už jsem měla možnost ochutnat několikrát. Kafe od Michala jsem taky zkoušela a buchtu od Lenky Zátopkové mám taky ráda (akorát v kakaové verzi).