21. 6. Oprechtice

23 Čvn

Oprechtice 21.6.2014 – Třetím kolem Moravskoslezská liga v sobotu pokračovala v Oprechticích.

Ligová soutěž byla zároveň první částí Oprechtického hasičského víkendu, který pokračoval nočním Climart cupem a nedělní soutěží mladých hasičů. Vloni všech 34 hlasujících dalo Oprechtice v anketě All Stars MSL na první místo, takže laťka byla pro letošek opravdu vysoko.
Už na Lubně jsem si připadal dost hloupě, když pořadatelé museli opakovaně vyzývat družstva k úvodnímu nástupu a přesto se nás na něm sešlo zhruba 10-15 jednotlivců. A spoustu dalších bylo vidět okolo mezi diváky, dokonce v dresech. Jen o něco lepší to bylo tentokrát v Oprechticích. Zkusme se kouknout na zahájení prvního kola v roce 2003 a porovnejme to se současnou realitou. Pro pořadatele je jistě nepříjemné, když soutěž zahajuje například starosta obce, který mimo jiné spolurozhoduje o penězích pro hasiče a potažmo i hasičský sport, a úroveň zahájení díky přístupu družstev není valná. Totéž platí i pro závěrečná vyhodnocení, kdy ceny kolikrát není komu předat, protože se umístěná družstva spoléhají na to, že jim pořadatelé ceny stejně později dodají. Nevolám po povinných nástupech jako na Extralize, jen se zamysleme, jak prezentujeme náš sport a celou Moravskoslezskou ligu navenek.
Pojďme k samotné soutěži. Jako první se představují domácí muži, kteří doma vyhráli v roce 2011. Honya cvakal na rozdělovači a při doběhu ke značce s ním upadl, zůstalo otevřené prostřední hrdlo a je z toho neplatný pokus. Následuje Podvysoká. Proudaři čekali na vodu, takže lepší než 14,504 s to nebude. Trojku má první veteránské družstvo – Malenovice. S vteřinovým prostřikem na pravém proudu si zapisují 17,707 s, což nakonec na body nestačí. Prchalov A v Oprechticích vyhrál už šestkrát, ale naposled v roce 2010. Čas 13,517 s je novým traťovým rekordem a pátým nejlepším časem ligové historie. Lubno má na rozdělovači frýdeckého Adama Gromnicu a s časem 14,593 s mohou být spokojeni. Frýdek stejně jako Lubno spěchá na soutěž na Bystré, takže Adam Gromnica si dá bezprostředně poté i druhý pokus. Ale s výraznými prostřiky je z toho 16,335 s.
Startovní číslo 7 pak má naše mužské áčko. Bohužel tohle číslo nám příliš štěstí nepřineslo. Oba jsme něco prostříkli, Libor o trochu víc a 15,221 s nám nakonec vynese první nehodnocenou pozici a jen 5 bodů za účast.
Ženy Kozmic po velké chybě na koši už jen v podstatě dokončují za 30,561 s. Muži Mistřovic s malenovickým Sašou Golou na koši sice mají vyrovnané shozy, ale jen těsně pod hranicí patnácti vteřin – 14,971 s. U prchalovského béčka komentátor Stiby trošku parafrázoval jejich motto na letošní „Dva týmy, jedni proudaři“. Tomáš Monsport prostříkl na 14,814 s, takže jejich průběžné vedení v lize se otřásá. Oprechtické ženy po minulém týdnu drží traťové rekordy už na devíti z letošních patnácti ligových kol, ale doma vyhrály jen v roce 2011. A nedaří se jim ani tentokrát. Verča sice pravý terč srazila za 15,840 s, ale levý je s bočním větrem dole až za 24,062 s.
Startovní číslo 12 pak má naše ženské áčko. Příprava na základně probíhá v klidu, už se pomalu dokončuje, ale při startování se stroj vůbec nechytá. Následuje rychlá kontrola kontaktů na baterce, poté ještě zběsilejší výměna za mužský stroj, jenže v této chvíli končí pětiminutový limit a naše ženy si zapisují neplatný pokus. Chybělo nám na přípravu zhruba 20-25 vteřin navíc. I s těmito problémy pak holky dosahují času 17,624 s, Bára dokonce 16,710 s, což by stačilo na konečné třetí místo. Bojím se, že těch 5 bodů bude nakonec chybět, ale teď už se musíme dívat na další kolo a dá se předpokládat, že i soupeřky budou chybovat.
Nezapojená koncovka na levém proudu znamená neplatný pokus i pro muže Kozmic. Vlčovičtí veteráni obhajují loňské ligové stříbro. Ale prostřiky na 17,409 s jim přinášení jen jeden bod. Staroveské ženy vloni na 15 kolech potřebovaly půjčit jen dvakrát jednu závodnici, takže v tomto ohledu byly ve své kategorii nejlepší. Nyní jim chybí rozdělovačka a béčkařka. Voda jde ze stroje klasicky podle odpočtu, ale Pavla Monsportová nestihla dostatečně zakleknout. Na to, jak se s ní vytočila proudnice, je shoz za 17,980 s téměř zázrakem. Další na řadě je Mošnov. Shozy měly drobné rezervy, ale 14,633 s vůbec není špatný výkon. Bezprostředně po dokončení pokusu se však přetrhlo první béčko od stroje. Košatka má na levém proudu větřkovického Lukáše Homolu a 14,623 s je řadí o jednu setinu před Mošnov.
Devatenáctku má naše ženské béčko. Na stroji se poprvé od mateřské pauzy představuje Lenka Zátopková. Poruchu ženského stroje, zlomený drátek, se už podařilo odstranit, takže vše je v pořádku. Denča s menším prostřikem shodila za 18,063 s, ale Jana zaklekla o něco dřív, než bylo potřeba, a z větší dálky terč spadl až v čase 27,229 s.
Mistřovické ženy zaznamenaly prostřik pro změnu na pravém proudu, ale nikterak výrazný – 18,112 s. Bartovičtí muži vyhráli v Oprechticích předloni, ale 14,733 s letos stačí jen na konec první desítky. Proskovice s odpojeným pravým céčkem na rozdělovači svůj pokus nedokončují. Muži Staré Vsi mají nalívače z Kozlovic, do svého dresu převlečeného kozlovského košaře a na levém proudu Zdeňka Kvitu ze svého veteránského družstva, který stanovuje konečný čas 14,807 s. Děhylov si časem 16,344 s na své první ligové body počká minimálně do Svinova. Větřkovice mají na pravém proudu mošnovského Tomáše Papaka, ale odpojené céčko z rozdělovače i jim přinese jen 5 bodů za účast.
Startovní číslo 27 mají naši pětatřicátníci. Kondes při vybíhání ze základny zakopl o Luďu, ale hrozící pád ještě ustál a jeho čas 16,093 s zatím stačí na průběžné vedení.
Při útoku Petřvaldíku Občan zacvakal na spojce a vytrhl Matějovi kotouč – 17,296 s. Na konci třetí startovní desítky uvidíme dvě veteránská družstva po sobě. Nejprve Bartovice, které obhajují loňský ligový titul. Standa s Bobem však omyli terče a 18,955 s na body nestačí. „Jedeme bomby“ si nejspíš řekli i staroveští pětatřicátníci, takže levý terč je dole za 15,055 s, ale téměř dokonalý uzel na pravém proudu umožnil shodit druhý terč až v čase 30,766 s.
Jednatřicítku má naše poslední družstvo, muži B. Při absenci Rudy a Jirky je na pravém proudu Radim z veteránů a na levém já. Na základně se mi jen protočí koncovka k proudnici, ale dalším pokusem se nezdržuju, i s koncovkou přehmatávám na kotouč a stíhám Radima. Na tu bídu se proudnice vepředu podařila zapnout vcelku snadno, navíc když Alda lehce ubral. Přesto výsledný čas béčka je 14,988 s.
Bartovické ženské áčko se neúčastnilo prvního kola, takže dohání ztrátu, ale čas 17,637 s je posouvá do vedení. Muži Marklovic své útoky na prvních dvou kolech nedokončili. Teď už to vypadá úspěšně, ale došlo k poruše časomíry, takže pokus se bude opakovat. A napodruhé je z toho po chybě rozdělovače opět jen N. Bartovické ženské béčko má už druhou sezónu na pravém proudu novoveskou Gabku Kubalovou. Myslet si o tom můžeme cokoliv, ale nic nenaznačovat, protože jistě jako bumerang by se vrátila zmínka, že pravidla to umožňují. Každopádně 17,329 s je posouvá na první místo. Svinovský Radim Zdražila vybíhá ze základny bez zapojené proudnice, navíc koncovka mu volně vlaje z kotouče. Tohle už je v podstatě neřešitelný problém a neplatný pokus pro Svinov. Marklovické ženy mají značné problémy při nalívce a 22,229 s stačí jen na body za účast.
Následují opět dvě veteránská družstva po sobě. Vrbice zastavuje časomíru na hodnotě 16,107 s a řadí se jen o 14 tisícin za nás, Svinov je s prostřiky časem 16,354 s třetí. Personální krize postihla muže Nové Vsi, přestože obvykle ještě zvládají zásobovat svými závodníky družstvo Palkovic na Beskydské lize. Takže do svého dresu musí převléct malenovického béčkaře Marka Valoška a na pravý proud si půjčují domácího Martina Nováčka. I tak se časem 14,508 s dostávají na průběžné třetí místo. Karviná-Louky má na levém proudu vrbického Adama Hrbáče a časem 14,566 s se řadí bezprostředně za Novou Ves. O deset minut později Adam Hrbáč nastupuje ke svému pokusu i za Vrbici A. S Karlem Rylem srážejí oba terče za 13,990 s. Věkem do veteránské kategorie od letoška spadá i Michal Stibor, ale zatím jej v družstvu oprechtických pětatřicátníků nevídáme. Čas 17,034 s stačí na dva ligové body. Novoveské ženy oproti předcházejícímu kolu mění sestavu na pozici béčkařky, takže sedm závodnic mají. Jen s bartovickou Lenkou Hanyášovou na proudu se běhá jistě lépe a podobných pseudotýmů vidíme na lize vícero. Proto už jen zpravodajská povinnost – 17,352 s, 2. pozice.
Vyrovnané shozy v rozmezí šestnácti tisícin řadí Vrbické béčko na 7. příčku – 14,606 s. Na poslední bodovanou pozici se před nás dostala Horní Suchá časem 15,126 s. Veteránskou kategorii uzavírá Studénka, která se prvního kola v Malenovicích neúčastnila. Shozy byly trošku divoké, ale 16,827 s je řadí na 4. místo.
Albrechtické ženy atakovaly čelo své kategorie jen na pravém proudu – Karolina Witoszová jej srazila za 16,917 s. Magda Drobná na levém byla možná trochu rozhozená Karolininým kotoučem, kterému se vyhýbala a prostříkla na 21,718 s. Malenovický pravý proudař Jindra Skopal jako by se sám zalekl, že ulil start, takže zpomalil, nicméně druhý výstřel nezazněl. Alois Ramík na stroji cvakal jeho spojku, voda šla ze stroje později a výsledný čas byl 16,054 s. Kozlovice zde vloni vyhrály nyní již bývalým traťovým rekordem, ale letos tak úspěšné nejsou. Čas 14,767 s je jim vynáší konečné 11. místo. Posledním ligovým družstvem je Dolní Lhota, ale vteřinový prostřik na pravém proudu jim přináší jen body za účast – 15,467 s. Se startovním číslem 62 celou soutěž uzavřeli muži Luboměře a i po jejich pokusu za 15,665 s zůstává naše mužské béčko nejlepším neligovým družstvem.
V Oprechticích opět chybělo, respektive bylo půjčeno, 22 ligových závodníků/závodnic. Paradoxně nejlepší situace je v tomto směru mezi veterány (2 půjčení). Už za necelé 4 hodiny pak startuje noční Climart cup. Moravskoslezská liga pokračuje ve všech třech kategoriích už za týden ve Svinově (11:00).

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 13,422 – 13,517 – 13,517 – 25
2. Vrbice A (KI) – 13,696 – 13,990 – 13,990 – 22
3. Podvysoká (SK) – 14,504 – 14,130 – 14,504 – 20
4. Nová Ves – 14,508 – 14,419 – 14,508 – 18
5. Karviná-Louky (KI) – 14,014 – 14,566 – 14,566 – 16
6. Lubno – 14,593 – 14,491 – 14,593 – 15
7. Vrbice B (KI) – 14,590 – 14,606 – 14,606 – 14
8. Košatka A (OP) – 14,496 – 14,623 – 14,623 – 13
9. Mošnov (NJ) – 14,633 – 14,595 – 14,633 – 12
10. Bartovice (OV) – 14,406 – 14,733 – 14,733 – 11
11. Kozlovice – 14,495 – 14,767 – 14,767 – 10
12. Stará Ves A (OV) – 14,807 – 14,57 – 14,807 – 9
13. Prchalov B (NJ) – 14,116 – 14,814 – 14,814 – 8
14. Mistřovice (KI) – 14,971 – 14,942 – 14,971 – 7
15. Metylovice B – 14,764 – 14,988 – 14,988 – —
16. Horní Suchá (KI) – 14,452 – 15,126 – 15,126 – 6
17. Metylovice A – 14,655 – 15,221 – 15,221 – 5
18. Dolní Lhota (OV) – 14,353 – 15,467 – 15,467 – 5
19. Štôla (SK) – 15,618 – 14,598 – 15,618 – —
20. Luboměř (NJ) – 15,665 – 14,698 – 15,665 – —
21. Nižné Ružbachy (SK) – 14,561 – 15,876 – 15,876 – —
22. Malenovice – 15,416 – 16,054 – 16,054 – 5
23. Frýdek – 15,431 – 16,335 – 16,335 – —
24. Děhylov (OP) – 15,563 – 16,344 – 16,344 – 5
25. Jistebník (NJ) – 15,604 – 16,446 – 16,446 – —
26. Pustkovec (OV) – 15,794 – 16,574 – 16,574 – —
27. Stachovice (NJ) – 15,189 – 16,767 – 16,767 – —
28. Stará Ves B (OV) – 17,165 – 17,069 – 17,165 – —
29. Petřvaldík (NJ) – 17,193 – 17,296 – 17,296 – 5
30. Mosty (KI) – 17,437 – 17,397 – 17,437 – —
31. Žabeň – 18,674 – 19,128 – 19,128 – —
32. Milíkov – 15,114 – 19,497 – 19,497 – —
33. Oprechtice – N – N – neplatný pokus – 5
34. Kozmice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
35. Proskovice (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Větřkovice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
37. Marklovice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
38. Svinov (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
39. Košatka B (OV) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Bartovice B (OV) – 17,195 – 17,329 – 17,329 – 15
2. Nová Ves – 17,352 – 17,200 – 17,352 – 12
3. Bartovice A (OV) – 16,889 – 17,637 – 17,637 – 10
4. Stará Ves (OV) – 17,980 – 17,252 – 17,980 – 8
5. Mistřovice (KI) – 17,496 – 18,112 – 18,112 – 7
6. Petřvald (NJ) – 19,842 – 20,716 – 20,716 – —
7. Albrechtice (KI) – 21,718 – 16,917 – 21,718 – 6
8. Marklovice (KI) – 22,210 – 22,229 – 22,229 – 5
9. Paskov – 22,024 – 23,083 – 23,083 – —
10. Oprechtice – 24,062 – 15,840 – 24,062 – 5
11. Metylovice B – 27,229 – 18,063 – 27,229 – —
12. Kozmice (OP) – 30,561 – 29,378 – 30,561 – 5
13. Mosty (KI) – 33,414 – 33,280 – 33,414 – —
14. Metylovice A – 16,710 – 17,624 – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL
1. Metylovice – 15,267 – 16,093 – 16,093 – 10

2. Vrbice (KI) – 15,603 – 16,107 – 16,107 – 7
3. Svinov (OV) – 16,140 – 16,354 – 16,354 – 5
4. Studénka (NJ) – 16,827 – 16,708 – 16,827 – 3
5. Oprechtice – 17,034 – 16,581 – 17,034 – 2
6. Vlčovice (NJ) – 17,409 – 16,760 – 17,409 – 1
7. Malenovice – 16,626 – 17,707 – 17,707 – 0
8. Bartovice (OV) – 17,553 – 18,955 – 18,955 – 0
9. Stará Ves (OV) – 15,055 – 30,766 – 30,766 – 0

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Vladimír Konvička – Aleš Vyvial – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Jan Izvorský – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Jan Bílek – Pavel Šigut – Jiří Ryška
rozdělovač – Jan Šigut – Luděk Juřica – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Michal Bílek – Radim Tomášek
pravý proud – Libor Rusina – Radim Tomášek – Vladimír Konvička

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková
savice – Markéta Bílková – Markéta Bílková
stroj – Jana Kolibová – Lenka Zátopková
béčka – Martina Uhrová – Zuzana Bílková
rozdělovač – Denisa Izvorská – Adéla Štandlová
levý proud – Barbora Šigutová – Jana Máchová
pravý proud – Kamila Kelnerová – Denisa Ryšková

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 51
2. Prchalov A – 50
3. Podvysoká – 47
4. Větřkovice – 43
5. Vrbice A – 43
6. Petřvaldík – 41
7. Lubno – 37
8. Bartovice – 37
9. Košatka – 33
10. Horní Suchá – 31
11. Mošnov – 31
12. Nová Ves – 30
13. Oprechtice – 28
14. Karviná-Louky – 26
15. Svinov – 26
16. Vrbice B – 26
17. Dolní Lhota – 24
18. Stará Ves – 24
19. Metylovice – 23
20. Kozmice – 23
21. Mistřovice – 22
22. Kozlovice – 20
23. Proskovice – 20
24. Malenovice – 18
25. Děhylov – 15
26. Marklovice – 15

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 35
2. Bartovice B – 32
3. Nová Ves – 27
4. Oprechtice – 25
5. Metylovice – 21
6. Mistřovice – 20
7. Kozmice – 19
8. Albrechtice – 18
9. Bartovice A – 17
10. Marklovice – 15

Průběžné pořadí MSL po 2. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 20

2. Svinov – 8
3. Bartovice – 7
4. Vrbice – 7
5. Stará Ves – 5
6. Studénka – 3
7. Vlčovice – 3
8. Oprechtice – 2
9. Malenovice – 1

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.