Rozhovor s Milanem Žabčíkem (SDH Frýdek)

23 Čvn

V sobotu na noční soutěži v Oprechticích uskutečnila Zuzka rozhovor s frýdeckým Milanem Žabčíkem. Frýdek je účastník Beskydské ligy, ale nezřídka se objevuje i na kolech MSL. A následující víkend by měli jejich muži reprezentovat Moravskoslezský kraj na Mistrovství republiky v požárním sportu v Českých Budějovicích.

– Jaké bude mít za týden v Českých Budějovicích ambice?
Chceme jet pro titul. Časy na to máme, rozhodne útok. Jede se tam s jednotnými mašinami, které vůbec netlačí. Pak už to je o každém detailu.

– Vy a Kozlovice jste v našem okresu taková výjimka, protože se dlouhodobě věnujete i tréninkům stovek. Kde a jak často trénujete? Jezdí vaši závodníci i na jiné stovkařské závody, nebo je to čistě trénink na postupovky?
V současné době mají v Kozlovicích pár reprezentantů, u nás jezdí Kamil Bezruč. My jezdíme závody Českého poháru, ale jen jeden závod je blízko. Teď spíše preferujeme slovenské závody, protože jsou blíž. Přes zimu dřeme na stovky. Stovkařská sezóna během postupovek není tak dlouhá. Na začátku sezóny máme problémy s požárním útokem, protože se věnujeme spíše trénování stovek.

– Vy jste už čtvrtým rokem v Beskydské lize, vaše ženy vloni BL celkově vyhrály. Přesto si myslím, že vám více sedí klasické požární útoky. Co vás tedy k účasti v BL motivuje?
Kamarádské vztahy. Už máme s těmi týmy vazby a rádi je potkáváme na závodech. Jsou i hlasy, pojďme už někam jinam. Holky řekly, že když vyhrají BL, tak na náš tlak začnou běhat MSL. Vloni vyhrály, ale po sezóně dospěly k tomu, že by to chtěly zkusit obhájit.

– Vaše holky jsou asi jediné z ženských týmů BL, které jsou schopné zajet i sedmnáctky. V MSL by se určitě neztratily.
Na ty rovinky v BL moc ženských týmů není. Některé týmy parazitují na tom, že si půjčují proudařky a jsou pak schopné zajet lepší časy.

– Jedním z pravidel BL je, že v dané kategorii může sbor reprezentovat jen jedno družstvo. Tenhle nesmysl jste vcelku elegantně vyřešili tak, že jste vaše mužské béčko přihlásili jako Místek. Přesto se někteří nepozastavují spíš nad tím, že by bylo fajn tohle omezení zavrhnout, ale trochu do vás rýpou, že jste je dokázali „přečůrat“. Netrápí tě tahle malost a házení klacků pod nohy?
To zase byl takový protestsong. Tohle pravidlo je už od zrodu BL a někteří jedinci to stále prosazují, protože se bojí další konkurence. Na zasedání BL, kde se rozhoduje o pravidlech, je těžké něco prosadit nebo to vedení BL sesadit. Já jsem jim hned říkal, že naše béčko přihlásím pod jiným týmem. Domluvil jsem se s Místkem a béčko jezdí soutěže BL pod jejich názvem. A kdybych měl céčko, tak je přihlásím třeba jako Lískovec. Na to nemají žádné páky. Pořád nám házejí klacky pod nohy. Já jsem byl strašně rád, že jsem prosadil, že v ženském týmu nesmí být půjčený chlap. Vždycky cpali do pravidel, že aspoň na zadních pozicích může být muž. A Skalici vloni odběhal celou sezónu na stroji chlap. A na těch přepojovačkách, je rozdíl když na stroji je žena a muž. Chlap s tou mašinou umí úplně jinak zacházet. A Skalici to hodně pomáhalo. Když je soutěž pro 8 či 9 závodníků, chlapa mít můžou, ale zase jen na zadní pozici. Je fakt ale strašně těžké mezi těmi lidmi něco prosadit.

– Ale musím přiznat, že i MSL má své problémy. Je tady zase dost pseudotýmů, kteří jezdí pravidelně s půjčeným závodníkem. Vlastně oficiálně asi ani svých 7 lidí nemají. Holt, každá liga má své bolístka. Někdo větší, jiný menší 🙂 Pojďme teď k dětské kategorii. Vaši starší žáci v květnu vyhráli okresní kolo a před týdnem reprezentovali OSH FM na krajském kole. Daří se vám pak děti udržet přes dorost i do kategorie dospělých?
Je to hodně problematické. Tak jak všude jinde, ale v tom městě je to ještě horší než na vesnici. Ve městě je spousta aspektů, které jsou kolem. Děti mají větší pestrost ve výběru kroužků. O víkendech mají z těch kroužků akce a je těžké určovat dětem priority. Spíše si vybere, kde je lepší parta.

– Letos poprvé pořádáte i svou pohárovou soutěž. Opět – na BL výjimečná tím, že je klasická na rovině, bez překážek nebo alespoň nástřikových terčů…
…To je opět protestsong, dostat do kalendáře soutěží BL další rovinku. Při hlasování jsme sice prošli jen o 2 hlasy. Asi i díky okolnostem, kdy v pravidlech BL je, že soutěže započítávány do ligy se nemohou konat v den postupových kol. A Staré Město nechtělo s termínem ustoupit, kolo proto nedostali a uvolnilo se místo.

– Zkus naše čtenáře pozvat a říct, proč by k vám měli přijet?
Soutěž bude hodně zajímavá. Bude se konat v sobotu 12.7.2014 v Místku na travnaté ploše u Školy požární ochrany. Běhat se bude na dvě základny i terče. Každá kategorie bude mít svojí dráhu. Ale nebude se běhat paralelně, jak třeba v Mošnově. Pojede se 1. kolo, které se bude počítat do Beskydské ligy. Prvních 12 můžu a 6 žen (ligových i neligových) postupuje do 2. kola, kde se bude rozhodovat o umístění v soutěži. A bude se počítat týmu lepší čas z těch 2 kol. Doufáme, že to pomůže soutěži, že týmy se budou v 2. kole zlepšovat a ať se prostě závodí. Věříme, že přijedou i týmy po kole MSL v Košatce. U nás to je rovinka, poctivé terče, pěkné ceny a na to ty týmy slyší. Chceme udělat soutěž, která v BL není. I když to je 1. ročník a asi tam budou nějaké mouchy. Už jsem nějaké soutěže odjel a vím, jak má vypadat pěkná soutěž. Mě se v tom líbí MSL. Rovinky, rozhoduje čas, máš poctivého startéra.

Rozhovor byl původně delší, ale dohodli jsme se na zrušení jeho první části týkající se postupu Frýdku na MČR. Neradi bychom SDH Frýdek nějak poškodili.

3 odpovědi na “Rozhovor s Milanem Žabčíkem (SDH Frýdek)

Komentáře nejsou povoleny.